Składniki:
- ¼ szklanki jogurtu naturalnego
- ½ szklanki mleka
- Białka z 2 jaj
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 1 espresso
- 2 kostki gorzkiej czekolady (lub ½ łyżki czekolady w płatkach)
- ½ szklanki płatków owsianych
- ½ małego banana
- Oliwa w sprayu lub tradycyjny olej
Sposób przygotowania:
- Poprzedzającego dnia wieczorem wymieszaj dokładnie trzepaczką jogurt, mleko, białka jaj, kakao, cynamon i kawę w małej misce.
- Zetrzyj gorzką czekoladę na wiórki i połącz z płatkami owsianymi.
- Rano nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza
- Wlej płynną część do płatków, przemieszaj.
- Spryskaj sprayem lub delikatnie posmaruj olejem małą formę na zapiekanki (możesz przygotować formę wieczorem), nałóż masę owsianą i przykryj plasterkami banana.
- Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
- Czekając wykonaj poranny trening i toaletę, a potem delektuj się owsianką. Smacznego!
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 253 kcal
Białka: 16 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 29,1 g
Uwagi: Jeśli zależy ci na czasie, spróbuj upiec zapiekankę w kuchence mikrofalowej. Ustaw ją na 70-80% mocy maksymalnej, masę wlej do pojemnika przeznaczonego specjalnie do używania w mikrofalówkach i wstaw na około 8-10 minut. Pamiętaj, że czas pieczenienia może być w różny w zależności od składników i mocy kuchenki mikrofalowej. Pomyślisz, że nie ma sensu używać piekarnika, ale w tej metodzie jest haczyk. Pieczenie trwa krócej, ale wierzch zapiekanki nie staje się spieczony i chrupiący, a do masy trzeba dodać więcej mleka lub jogurtu, bo ciasta z mikrofalówki zawsze wychodzą bardziej suche.
You must belogged in to post a comment.