ZAPIEKANA OWSIANKA MOKKA…

ZAPIEKANA OWSIANKA MOKKA…

ZAPIEKANA OWSIANKA MOKKA… 300 441 FitNow - studio treningów


Składniki:

  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • Białka z 2 jaj
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 1 espresso
  • 2 kostki gorzkiej czekolady (lub ½ łyżki czekolady w płatkach)
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ małego banana
  • Oliwa w sprayu lub tradycyjny olej

Sposób przygotowania:

  • Poprzedzającego dnia wieczorem wymieszaj dokładnie trzepaczką jogurt, mleko, białka jaj, kakao, cynamon i kawę w małej misce.
  • Zetrzyj gorzką czekoladę na wiórki i połącz z płatkami owsianymi.
  • Rano nagrzej piekarnik na 190 stopni Celsjusza
  • Wlej płynną część do płatków, przemieszaj.
  • Spryskaj sprayem lub delikatnie posmaruj olejem małą formę na zapiekanki (możesz przygotować formę wieczorem), nałóż masę owsianą i przykryj plasterkami banana.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
  • Czekając wykonaj poranny trening i toaletę, a potem delektuj się owsianką. Smacznego!

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 253 kcal
Białka: 16 g
Tłuszcze: 8,5 g
Węglowodany: 29,1 g

Uwagi: Jeśli zależy ci na czasie, spróbuj upiec zapiekankę w kuchence mikrofalowej. Ustaw ją na 70-80% mocy maksymalnej, masę wlej do pojemnika przeznaczonego specjalnie do używania w mikrofalówkach i wstaw na około 8-10 minut. Pamiętaj, że czas pieczenienia może być w różny w zależności od składników i mocy kuchenki mikrofalowej. Pomyślisz, że nie ma sensu używać piekarnika, ale w tej metodzie jest haczyk. Pieczenie trwa krócej, ale wierzch zapiekanki nie staje się spieczony i chrupiący, a do masy trzeba dodać więcej mleka lub jogurtu, bo ciasta z mikrofalówki zawsze wychodzą bardziej suche.