ZAPIEKANA OWSIANKA MOKKA…

Pozwól sobie na poranek o smaku budzącej czekolady!

niedziela, 25 grudnia 2016

Wstajesz rano, automatycznie robisz miskę owsianki i zaspany zjadasz ją przeglądając strony internetowe? Skończ z rutyną i rozpocznij dzień od pysznej dawki energii... 

Krótko o energii i ryboflawinie…  Stwierdzisz, że każdy posiłek dostarcza energię. Oczywiście, ale słyszałeś kiedyś o ryboflawinie? Znana jest też jako witamina B2. Zastanawiasz się dlaczego o nią pytam? Ryboflawina wchodzi w skład enzymów flawinowych, które biorą udział w procesach metabolicznych, prowadzących do uzyskania enegii z pożywienia. Ponadto wzmacnia działanie insuliny, chroniąc przed isulinoopornością i cukrzycą typu II. Witamina B2 bierze udział w powstawaniu tkankowych hormonów, które działają lokalnie i regulują różne procesy w organiźmie, m.in. ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca. Jej niedobory mogą objawiać się zmianami w jamie ustnej, pękającymi wargami, łuszczeniem się skóry i wypadaniem włosów. Łatwo zauważyć, że ryboflawina ma wpływ na witalność, koncentrację, bezsenność i zmęczenie, a jej niedobory nie dodają nam urody…

Zapotrzebowanie… Prawdopodobonie do teraz nie wiedziałeś, że zapotrzebowanie na witamine B2 jest proporcjonalne do ilości energii lub białka. Dorosłym osobom o przeciętnej aktywności fizycznej zaleca się spożycie 0,6mg/ 1000 kcal w ciągu doby. Ale wartość ta zwiększa się podczas intensywnego wzrostu, przy dużym wysiłku fizycznym i regularnych treningach. Pamiętaj, że w okresie ciąży, laktacji, a także stresu należy zwrócić szczególną uwagę na podaż ryboflawiny. 
Jaki to ma związek z poniższym przepisem? Otóż ta owsianka zapewnia ponad 60% średniego dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 i co najważniejsze, ryboflawina nie ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury!