Zimą niewiele zostaje nam świeżych warzyw i owoców, które nie są importowane lub uprawiane w szklarniach, gdzie nie mają kontaktu ze słońcem. Musimy wtedy dokonywać mądrych wyborów, by wspomóc swoje zdrowie. Jednym z nich może być marchewka. Idealnie nadaje się jako baza do muffinek z orzechami włoskimi, czy błyskawicznych marchewkowych muffinek, albo jako składnik owsianki.
Nie taka zwykła marchew…Marchew wydaje się banalna i pospolita. Niektórym kojarzy się z babcinym dodatkiem do obiadu, innym ze smaczną sałatką, czy świeżym sokiem. Marchewka jest najlepszym źródłem beta-karotenu. To prowitamina A o działaniu antyoksydacyjnym. Wzmacnia układ immunologiczny i chroni oczy, a dokładnie plamkę żółtą przed zwyrodnieniem i rozwojem zaćmy. Marchew zawiera dużo flawonoidów, mikro- i makroelementów, które zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Dba też o zdrowie, co pokazały badania. Regularne spożywanie marchewki powoduje zmniejszone ryzyko zachorowania na nowotwory piersi, pęcherza moczowego i szyjki macicy. Dłuższa młodość, lepsze zdrowie i piękny wygląd to tylko niektóre korzyści, jakie daje nam ten pomarańczowy korzeń. Łatwo można zapomnieć, że marchew po prostu jest smaczna.
Orientalny cynamon…Zmielona kora cynamonowca od wieków używana jest w wschodniej medycynie jako przyprawa, a także lek. Zawarte w cynamonie substancje sprawiają, że komórki stają się bardziej wrażliwe na działanie insuliny, dzięki czemu dodawanie tej aromatycznej przyprawy do różnych posiłków może wspomóc leczenie cukrzycy. Cynamon swoje przeciwzapalne właściwości i przyjemny aromat zawdzięcza olejkom. Jego kojący zapach pomaga zwalczyć przeziębienia, wirusy i stany zapalne.
Ugotowana marchewka rzeczywiście ma wyższy indeks glikemiczny i diabetycy powinni jej unikać, ale zdrowa osoba może sobie pozwolić na kawałek zapiekanej owsianki. Rozgrzewająca i kojąca moc cynamonu pozwoli zacząć dzień w pozytywnej aurze.

Składniki na 6 porcji:
- 2 i ¼ szklanki płatków owsianych
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 szczypta soli
- 5 średnich marchewek
- 2 i ½ szklanki mleka/lub wody
- 3 łyżki miodu
- Ekstrakt z wanilii
- 1 garść rodzynek
- ½ szklanki orzechów włoskich
- Oliwa w spraju lub tradycyjna oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza.
- Przygotuj formę do zapiekanek, spryskaj ją lub delikatnie natłuść tradycyjna oliwą.
- Wymieszaj w dużej misce suche składniki: płatki, cynamon, proszek do pieczenia, imbir i sól.
- Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce.
- W średniej misce wymieszaj mokre składniki: marchewkę, mleko, miód, ekstrakt z wanilii.
- Połącz mokre i suche składniki.
- Przełóż masę do formy i wyrównaj łyżką lub dłonią, dociskając tak, by płatki mogły wchłonąć jak najwięcej mleka.
- Posyp powierzchnię wyrównanej masy rodzynkami i orzechami.
- Wstaw do piekarnika i piecz około 35 minut bez przykrycia.
- Wyciągnij gotową zapiekankę, gdy powierzchnia stanie się złocista i przyrumieniona.
- Odstaw do przestygnięcia na około 10 minut.
- Możesz podawać polane jogurtem lub z dodatkiem naturalnego serka, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji (bez dodatku jogurtu, serka):
Wartość kaloryczna: 278,9 kcal
Białka: 10,1 g
Tłuszcze: 8,2 g
Węglowodany: 45,5 g
Uwagi:
Jeśli pozostanie Ci trochę zapiekanej owsianki możesz ją przechowywać w lodówce do 3 dni, lub w zamrażalce do 2 tygodni. Owsianka dobrze smakuje na ciepło, w temperaturze pokojowej, a także schłodzona w lodówce.
http://ohsheglows.com/2014/03/19/heavenly-carrot-cake-baked-oatmeal/
You must belogged in to post a comment.