WYSOKOBIAŁKOWE ŚNIADANIE DLA AKTYWNYCH…

Jajecznica ze szparagami...

środa, 20 kwietnia 2016

Jajecznica ze szparagami to pomysł na wiosenne wysokobiałkowe śniadanie dla aktywnych. Ta szybka, prosta i smaczna wersja jajecznicy dostarczy Ci optymalnej porcji łatwostrawnego białka i energii - składników których nie powinno brakować w każdym dobrze zbilansowanym śniadaniu. Dodatek zielonych szparagów uzupełni „zwykłą” jajecznicę w składniki mineralne, błonnik i witaminy...

Składniki na 1 porcję:

  • Pieczywo pełnoziarniste 40g,
  • Jajka 3 x sztuka,
  • Szparagi 4 x sztuka,
  • Cebula 40g,
  • Posiekany ząbek czosnku ¼ x sztuka,
  • Oliwa z oliwek 10g,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,

Sposób przygotowania:
1. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce, przekroić wzdłuż i gotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty.
2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posikana drobno cebulę i czosnek.
3. Dodać osuszone szparagi i chwilę podsmażać.
4. W międzyczasie stostować kromkę chleba w tosterze lub piekarniku.
5. Jajka roztrzepać w misce z przyprawami i wylać na patelnię.
6. Mieszać do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy.
7. Jajka ze szparagami umieścić na stostowanym pieczywie.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 442kcal,
Białko: 24,3g,
Tłuszcz:26,6g,
Węglowodany: 26,15g,