WYJĄTKOWE SZPARAGI…

Pita z komosą ryżową i szparagami...

czwartek, 19 Kwiecień 2018

Przyszła wiosna, a wraz z nią sezon na pyszne, soczyste, zielone szparagi. Te niezwykłe warzywa świetnie smakują zarówno "saute" jak i jako dodatek do wielu dań. Koniecznie wypróbuj jak smakują w połączeniu z chrupiącą pitą awokado i komosą ryżową!

Szparagi… Szparagi są naprawdę wyjątkowe! W 100g zawierają zaledwie 18kcal i całą listę korzyści, które dostarczysz swojemu organizmowi. Szparagi są źródłem kwasu foliowego, witaminy C i E oraz beta karotenu. Spożywanie szparagów zaleca się niemal wszystkim, a zwłaszcza kobietom w ciąży i karmiącym piersią (z uwagi na zawartość kwasu foliowego i wapnia). Dzięki tym pysznym zielonym warzywom nasza skóra, włosy i paznokcie staną się zdrowsze i piękniejsze. Dzięki wysokiej zawartości potasu, a niskiej sodu szparagi korzystnie wpływają na usuwanie nadmiaru wody z organizmu i obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo warto podkreślić, że szparagi z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego i inuliny wspierają prawidłową funkcję jelit. Detoksykacyjne właściwości szparagów w połączeniu z usprawnianiem pracy jelit to niezwykle korzystne połączenie, które bardzo dobrze wspomagać będzie dietę odchudzającą.

Komosa…Komosa ryżowa zawiera dużo białka w porównaniu do innych zbóż. W 100 g suchej komosy znajduje się 14,8 g białka, co stanowi 18% energii. Wsród aminokwasów komosy wyliczyć można metioninę, lizynę i cysteinę, których niedobory odnotouje się w źle zbilansowanych dietach wegańskich i wegetariańskich.
Quinoa zwiera wiele witamin i minerałów. Zestawione z innymi składnikami tworzą dobrane pary. Żelazo i lizyna jest potrzebna do wzrostu i naprawy tkanek, a witamina E zapewnia stabilność kwasom omega-3, nawet podczas gotowania. Razem z amarantusem należy ona do roślin szkarłatowych, ale ze względu na wysoką zawartośc skrobi zalicza się ją do pseudozbóż.

Awokado…Awokado mają niską zawartości cukru, a jednocześnie zawierają błonnik, który powoduje, że jesteśmy bardziej syci. Badania wykazują, że dodawanie świeżego awokado do swojej diety powoduje wieksze uczucie sytości w ciągu trzech godzin po posiłku. Awokado wprawdzie jest bogate w tłuszcz, ale są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na pracę serca oraz obniżają pozniom cholesterolu. Ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałami, nowotworami oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia również procesy starzenia, wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi np. chorobą Alzheimera.
Awokado najlepiej spożywać zaraz po obraniu, ponieważ szybko ciemnieje. Aby temu zapobiec skrop go odrobiną soku z cytryny lub limonki. Z drugiej strony jeżli awokado jest jeszcze twarde, a chcesz je szybko wykorzystać przechowuj je w towarzystwie jabłek i bananów, szybciej dojrzeje.