WRAPY Z GRILOWANĄ CUKINIĄ I MIĘTOWĄ RICOTTĄ

WRAPY Z GRILOWANĄ CUKINIĄ I MIĘTOWĄ RICOTTĄ

WRAPY Z GRILOWANĄ CUKINIĄ I MIĘTOWĄ RICOTTĄ 150 150 FitNow - studio treningów

Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki na 1 porcję:

Tortilla pełnoziarnista 1 x placek,
Cukinia 150g,
Oliwa z oliwek 5g (1 x łyżeczka).,
Pieprz, sól, ostra papryka, zioła prowansalskie,

Miętowa ricotta:
Ser ricotta 80g,
Jogurt naturalny 2 x łyżka,
Listek mięty,
Prażone nasiona słonecznika 1 x łyżeczka,
Miód ½ x łyżka,

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj i obierz a następnie pokrój w słupki.
2. Przygotuj patelnię grillową, posmaruj ją oliwą i dobrze rozgrzej.
3. Na rozgrzanej patelni połóż cukinię pokrojoną w słupki i grilluj kilka minut.
4. Pod koniec dopraw cukinię solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
5. Przygotuj miętową ricottę. Wszystkie wymienione składniki umieść w blenderze i zmiksuj na pastę.
6. Placek tortilli posmaruj miętową ricottą i ułóż grillowaną cukinię a następnie zawiń w dowolny sposób.
7. Spożywaj od razu lub zawiń w folię aluminiową i zabierz ze sobą do pracy, szkoły lub gdziekolwiek zechcesz
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 415kcal,
Białko: 12,6g,
Tłuszcz:1 8g,
Węglowodany: 53,5g,

Do przygotowania wrapa możesz skorzystać z gotowych tortilli pełnoziarnistych, lub jeśli masz trochę więcej czasu i chęci możesz przygotować ją samodzielnie. Poniżej zamieszczam informację jak przygotować placek gryczany bez glutenu!

Placek gryczany:

Składniki:

1 szklanka mąki gryczanej,
2 jajka,
Szklanka mleka roślinnego,
1 szklanka wody gazowanej,
Sól ½ x łyżeczka,
Olej rzepakowy 3 x łyżka,

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie wymienione składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na chwilę na bok do połączenia się składników.
2. Rozgrzej dobrze patelnię teflonową i usmaż placki po kilka minut z każdej strony.
3. Usmażone placki gryczane możesz wykorzystać zamiast tradycyjnych tortilli.
4. SMACZNEGO!