WŁOSKI NALEŚNIK TIRAMISU…

Dietetyczne naleśniki z mąki owsianej...

czwartek, 20 Październik 2016

Kuchnia włoska to nie tylko aromatyczne pomidory, pizza czy makarony, ale również rewelacyjne desery. Tiramisu, to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, który składa się z espresso, sera mascarpone, gorzkiej czekolady i kakao. Kto z nas nie miałby ochoty na cos tak pysznego? Zainspirowani tym właśnie deserem, postanowiliśmy przygotować go nieco inaczej i trochę bardziej „fit”. Nasza dzisiejsza propozycja to naleśniki tiramisu na bazie mąki owsianej z serem mascarpone i gorzką czekoladą.

Naleśniki przygotowaliśmy na bazie mąki owsianej, która jest bardzo wartościowym produktem zwłaszcza w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Ziarna owsa z którego pozyskana jest mąka są bogactwem błonnika i cennych pierwiastków takich jak: magnez, mangan i selen. Ponadto spożywanie produktów na bazie ziaren owsa wspomaga utrzymanie stałego poziomu cukry we krwi i sprzyja utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Owies, to również źródło antyoksydantów. Do głównych przeciwutleniaczy zaliczyć należy przede wszystkim witaminę E, której w ziarnach owsa znajduje się całkiem sporo. Jest to bardzo cenny związek zwłaszcza z punktu widzenia dietetyki sportowej, gdyż wspomaga walkę ze stresem oksydacyjnym u osób intensywnie trenujących.
Naleśniki tiramisu to dobry pomysł nie tylko na deser, ale również np. na II śniadanie, wówczas polecamy zamienić mascarpone na chudy twarożek, zyskując w ten sposób więcej białka.

Składniki na około 8 naleśników:

  • Mąka owsiana 250g,
  • Mleko 2% 300ml,
  • Espresso 100ml,
  • Jajka 4 x sztuka,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Kakao naturalne 1 x łyżka,
  • Cynamon 1 x łyżeczka,
  • Miód 1 x łyżka,
  • Sól 1 x szczypta,
  • Masło 3 x łyżka,

Dodatki:

  • Ser mascarpone 80g,
  • Starta gorzka czekolada 40g.

Sposób przygotowania:1. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon i szczyptę soli wymieszać razem w misce.
2. Jajka ubić z mlekiem i miodem.
3. Do ubitych jajek dodać espresso i wymieszać trzepaczką na gładką masę.
4. Mieszaninę z mąki połączyć z masą z jajek.
5. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć naleśniki z obu stron (naleśniki są gotowe, gdy na górnej warstwie pojawiają się małe pęcherzyki powietrza).
6. Naleśniki podawać posmarowane serkiem mascarpone i posypane tartą gorzką czekoladą.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji (1 naleśnik z dodatkami):Energia: 270,9 kcal,
Białko: 8,9g,
Tłuszcz: 14,9g,
Węglowodany: 23,2g,