WIETNAMSKA UCZTA…

WIETNAMSKA UCZTA…

WIETNAMSKA UCZTA… 300 459 FitNow - treningi personalne

Kuchnia wietnamska słynie przede wszystkim z esencjonalnego sosu rybnego, świeżych ziół, trawy cytrynowej i jaśminowej herbaty. Najczęściej używaną przyprawą jest tu kolendra, która wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dodatek kolendry do potraw, usprawnia proces trawienia, a liście kolendry stanowią bogate źródło cennych polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Olej sezamowy, często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, to również źródło cennych antyoksydantów i fitosteroli – korzystnie wpływających na pracę układu krwionośnego i zapobiegających rozwojowi miażdżycy.

Składniki na 4 porcje:
Klopsiki:

  • Czosnek 3 x ząbek,
  • Drobno posiekana cebula szalotka 3 x łyżka,
  • Mięso mielone z indyka 500g,
  • Łodyga posiekanej trawy cytrynowej,
  • Kolendra świeża ( posiekana) ½ x szklanka,
  • Skórka starta z 1 limonki,
  • Sos rybny 1 x łyżka,
  • Sos chilli 1 x łyżka,
  • Cukier trzcinowy 1 x łyżka,
  • Mąka kukurydziana 1 x łyżka,
  • Sól morska 1 x łyżeczka,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Olej sezamowy 15g,