Kuchnia wietnamska słynie przede wszystkim z esencjonalnego sosu rybnego, świeżych ziół, trawy cytrynowej i jaśminowej herbaty. Najczęściej używaną przyprawą jest tu kolendra, która wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości. Przede wszystkim dodatek kolendry do potraw, usprawnia proces trawienia, a liście kolendry stanowią bogate źródło cennych polifenoli – związków o działaniu antyoksydacyjnym, które chronią przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Olej sezamowy, często wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, to również źródło cennych antyoksydantów i fitosteroli – korzystnie wpływających na pracę układu krwionośnego i zapobiegających rozwojowi miażdżycy.
Składniki na 4 porcje:
Klopsiki:
- Czosnek 3 x ząbek,
- Drobno posiekana cebula szalotka 3 x łyżka,
- Mięso mielone z indyka 500g,
- Łodyga posiekanej trawy cytrynowej,
- Kolendra świeża ( posiekana) ½ x szklanka,
- Skórka starta z 1 limonki,
- Sos rybny 1 x łyżka,
- Sos chilli 1 x łyżka,
- Cukier trzcinowy 1 x łyżka,
- Mąka kukurydziana 1 x łyżka,
- Sól morska 1 x łyżeczka,
- Świeżo mielony pieprz,
- Olej sezamowy 15g,
You must belogged in to post a comment.