Waniliowe naleśniki serwatkowe;
Składniki;
- 1 szklanka płynnych białek jaj
- 1/2 szklanki odtłuszczonego serka wiejskiego (lub 1 banan)
- 1/2 szklanki proszku serwatkowego o smaku waniliowym
- 1/2 szklanki płatków owsianych (w opcji bezglutenowej użyj mąki gryczanej)
Sposób przyrządzenia;
- Stosując blender, mixer albo robot kuchenny, zmieszaj wszystkie składniki. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy, jak cynamon, skórka z cytryny, skórka z pomarańczy lub gałkę muszkatołową.
- Gdy ciasto będzie jednolitej konsystencji, rozgrzej patelnię natłuszczoną łyżeczką dowolnego oleju. Poczekaj, aż patelnia mocno się rozgrzeje.
- Gdy patelnia będzie rozgrzana, wlej na nią ¼ szklanki ciasta. (Ciasto powinno skwierczeć po wlaniu na patelnię). Gdy ciasto znajdzie się na patelni, zmniejsz ogień do średniej wielkości, żeby mogło usmażyć się równomiernie.
- Równomiernie pokryj powierzchnię patelni cienką warstwą ciasta poruszając patelnią lub wyrównując je łyżką lub łopatką.
- Odwracaj naleśniki, gdy tylko na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Następnie poczekaj aż druga strona się usmaży – powinno to zająć kilka sekund zanim nabierze złotawego koloru.
- Gdy naleśnik będzie gotowy, przenieś go z patelni na talerz. Być może trzeba będzie natłuszczać od nowa patelnię co trzy, cztery naleśniki.
- Gdy już wszystkie naleśniki będą gotowe, wypełnij je nadzieniem! Naleśniki przygotowane w artykule wypełniłem masłem z orzechowy, dodałem banany i posypałem proszkiem zawierającym trójglicerydy o średnich łańcuchach. Ale tutaj nie ma ograniczeń. Możesz skorzystać z puddingu proteinowego, orzechów, świeżych owoców albo roztopionej, ciemnej czekolady. Możesz nawet przyrządzić je na ostro i dodać czerwoną paprykę, kurczaka i awokado!
Wartości odżywcze; (około 6 naleśników na porcję)
Wartość kaloryczna: 107
Tłuszcz: 1,68g
Węglowodany: 7,2g
Białka: 15,3g
Uwagi:
By naleśniki były bardziej “ciągliwe”, dodaj do nich więcej płynnego białka jaj i łyżkę lub dwie mleka. Jeśli wolisz bardziej puszyste naleśniki, dodaj większą ilość płatków owsianych.
Możesz zastosować kazeinę lub wegetariański proszek proteinowy zamiast serwatki. Ale jeśli tak zrobisz, dodaj więcej białek jajka i nieco mleka do ciasta żeby osiągnąć odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być leiste, a nie gęste. Powinno się je łatwo rozprowadzać na powierzchni patelni.
You must belogged in to post a comment.