W ROLI GŁÓWNEJ BAKŁAŻAN…

W ROLI GŁÓWNEJ BAKŁAŻAN…

W ROLI GŁÓWNEJ BAKŁAŻAN… 300 465 FitNow - treningi personalne


Składniki na 2 porcje:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średni bakłażan
  • 1 papryczka chili (lub inna ostra papryka)
  • 4 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 nieduże pomidory
  • ¼ szklanki rodzynek
  • Sól morska i świeżo mielony pieprz
  • 1/3 szklanki wody (opcjonalnie białego wina)
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 1 papryka (czerwona)

Sposób przygotowania:

  • Pokrój paprykę, bakłażana i pomidory w dużą kostkę, papryczkę bardzo drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż bakłażana i paprykę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Po około 5 minutach dodaj papryczkę i wymieszaj.
  • Następnie dorzuć pomidory, rodzynki i orzeszki piniowe.
  • Dopraw solą, pieprzem, wlej wodę i duś, aż rodzynki zmiękną.
  • Przed podaniem posyp posiekaną, świeżą pietruszką.

Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 282,1 kcal
Białka: 6,9 g
Tłuszcze: 19,1 g
Węglowodany: 30,4 g

Uwagi:
W międzyczasie możesz ugotować pierś kurczaka i makaron lub ryż. Łącząc je z sosem bakłażanowy uzyskasz pełnowartościowy obiad.