Składniki na 2 porcje:
- 1 łyżka oliwy
- 1 średni bakłażan
- 1 papryczka chili (lub inna ostra papryka)
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- 2 nieduże pomidory
- ¼ szklanki rodzynek
- Sól morska i świeżo mielony pieprz
- 1/3 szklanki wody (opcjonalnie białego wina)
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 papryka (czerwona)
Sposób przygotowania:
- Pokrój paprykę, bakłażana i pomidory w dużą kostkę, papryczkę bardzo drobno.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż bakłażana i paprykę na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Po około 5 minutach dodaj papryczkę i wymieszaj.
- Następnie dorzuć pomidory, rodzynki i orzeszki piniowe.
- Dopraw solą, pieprzem, wlej wodę i duś, aż rodzynki zmiękną.
- Przed podaniem posyp posiekaną, świeżą pietruszką.
Wartości odżywcze:
Wartość kaloryczna: 282,1 kcal
Białka: 6,9 g
Tłuszcze: 19,1 g
Węglowodany: 30,4 g
Uwagi:
W międzyczasie możesz ugotować pierś kurczaka i makaron lub ryż. Łącząc je z sosem bakłażanowy uzyskasz pełnowartościowy obiad.
You must belogged in to post a comment.