TAJSKI TWIST…

Pad Thai bez makaronu...

wtorek, 13 Marzec 2018

Składniki na 4 porcje;

  • 340g białej rzodkwi
  • 4 średnie marchewki
  • 230g cukinii
  • 230g kiełków fasoli
  • 4 zielone cebule, drobno pokrojone
  • 340g tofu
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki nasion sezamu,
  • 4 małe ćwiartki limonki

Sos orzechowy;

  • ½ szklanki masła orzechowego
  • ¼ szklanki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 szczypta płatków czerwonej papryki
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania;
1. Przygotuj makaron warzywny.
2. Użyj obieraczki do warzyw i pokrój warzywa w długie cienkie paski.
3. Przełóż makaron do dużej miski i dodaj kiełki fasoli, cebuli, posiekanej kolendry, sezamu.
4. Pokrój tofu na mnijesze kawałki.
5. W małej misce wymieszać wszystkie składniki sosu, aż sos będzie gładki i kremowy.
6. Wymieszaj wszystko i podawaj razem z limonką i nasionami sezamu.

Wartość odżywcza 1 porcji;
Energia: 379 kcal
Białka: 18%
Tłuszcze: 48%
Węglowodany: 34%