Dorsz…Dorsz to chuda i niskokaloryczna ryba o wysokiej zawartości białka. Spożycie około 100g dorsza pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na selen i około 30% przeciętnego zapotrzebowania na białko. Ponadto dorsz jest bardzo dobrym źródłem witaminy D3, której niedobory są często obserwowanym problemem w naszej populacji. Prezentowana potrawa doskonale sprawdzi się u osób z niedoborem witaminy D3. Dodatkowo, ryba zwiera cenne kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które wzmocnią odporność, poprawią koncentrację i regenerację po treningu.
Mango…W ostatnich latach mango było obiektem wielu badań. Zauważono, że ten soczysty owoc zawiera pewne substancje wpływające na ochronę zdrowia. Naukowcy twierdzą, że mango działa skuteczniej na obniżenie cholesterolu we krwi niż leki na hipercholesterolemię. Korzyścią ze spożywania mango będzie zdrowszy układ sercowo-naczyniowy, prawidłowe ciśnienie krwi i ogólnie lepsze krążenie. Oczywiście mango nie może zastąpić leczenia, ale z pewnością pomoże unormować nieduże zaburzenia.
You must belogged in to post a comment.