Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 1500kcal:
jajka 100g (2 x sztuka),
masło 5g (1 x łyżeczka),
nasiona granatu 1 x łyżka,
pomidor bez skóry 2 x sztuka,
cebula posiekana 40g,
papryka czerwona ¼ x sztuka,
ciecierzyca z puszki 2 x łyżka,
pieprz, sól, ostra papryka, kmin rzymski.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 340kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 19,4g
Węglowodany: 25g
Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2000kcal:
jajka 150g (3 x sztuka),
masło 5g (1 x łyżeczka),
nasiona granatu 2 x łyżka,
pomidor bez skóry 2 x sztuka,
cebula posiekana 40g,
papryka czerwona ¼ x sztuka,
ciecierzyca z puszki 3 x łyżka,
pieprz, sól, ostra papryka, kmin rzymski.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 430kcal
Białko: 24g
Tłuszcz: 21g
Węglowodany: 35g
Składniki na 1 porcję przy dziennym zapotrzebowaniu 2500kcal:
jajka 150g (3 x sztuka),
masło 10g (2 x łyżeczka),
nasiona granatu 3 x łyżka,
pomidor bez skóry 2 x sztuka,
cebula posiekana 40g,
papryka czerwona ¼ x sztuka,
ciecierzyca z puszki 4 x łyżka,
pieprz, sól, ostra papryka, kmin rzymski.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 519kcal
Białko: 26g
Tłuszcz: 28g
Węglowodany: 43g
Sposób przygotowania:
1. Przygotować małą patelnię i rozgrzać na niej masło.
2. Dodać pokrojone pomidory, cebulę i paprykę i chwilę dusić.
3. Gdy warzywa zmiękną doprawić i dodać ciecierzycę, całość wymieszać.
4. Dusić na dużym ogniu, szybko mieszając aby odparować nadmiar wody.
5. Wydrążyć łyżką okrągłe otwory w sosie i wbić po jednym jajku.
6. Gdy białka jaja się zetną, posypać szakszukę nasionami granatu.
7. SMACZNEGO!
You must belogged in to post a comment.