Nasiona kopru włoskiego wspomagają trawienie, dzięki czemu łagodzą uczucie „ciężkości” po tłustych posiłkach. Olejki eteryczne zawarte w nasionach kopru działają uspokajająco i rozluźniająco, posiadają przyjemny anyżowy aromat. Nasza sałatka to również porządny zastrzyk witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, na czele których stoją witamina C i beta karoten.
Składniki na 4 porcje:
- Nasiona sezamu 2 x łyżka,
- Marchew 800g,
- Cebula szalotka 1 x duża sztuka,
- Oliwa z oliwek 30g (3 x łyżka),
- Jabłko 1 x mała sztuka,
- Natka pietruszki (posiekana) 3 x łyżka,
- Sól morska, świeżo mielony pieprz, oregano, papryka ostra,
- Sok z ½ pomarańczy,
- Kiwi 1 x sztuka,
- Nasiona kopru 20g.
Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
2. W międzyczasie na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć nasiona kopru.
3. W misce wymieszać pokrojoną w duże słupki marchewkę, pokrojoną w plastry cebulę szalotkę, oliwę i przyprawy.
4. Składniki dokładnie wymieszać i wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, a następnie piec około 20 minut.
5. Po tym czasie warzywa wymieszać z natką pietruszki, sezamem i pokrojonym na cienkie plastry jabłkiem i kiwi.
6. Sałatkę doprawić i skropić oliwą oraz sokiem z pomarańczy.
7. Sałatka stanowi doskonały dodatek do obiadu, można ją serwować na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 8. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 243kcal,
Białko: 4,1g,
Tłuszcz: 12,7g,
Węglowodany: 32g.
You must belogged in to post a comment.