STYLOWA MARCHEWKA…

STYLOWA MARCHEWKA…

STYLOWA MARCHEWKA… 1550 650 FitNow - studio treningów

Nasiona kopru włoskiego wspomagają trawienie, dzięki czemu łagodzą uczucie „ciężkości” po tłustych posiłkach. Olejki eteryczne zawarte w nasionach kopru działają uspokajająco i rozluźniająco, posiadają przyjemny anyżowy aromat. Nasza sałatka to również porządny zastrzyk witamin, składników mineralnych i antyoksydantów, na czele których stoją witamina C i beta karoten.

Składniki na 4 porcje:

  • Nasiona sezamu 2 x łyżka,
  • Marchew 800g,
  • Cebula szalotka 1 x duża sztuka,
  • Oliwa z oliwek 30g (3 x łyżka),
  • Jabłko 1 x mała sztuka,
  • Natka pietruszki (posiekana) 3 x łyżka,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz, oregano, papryka ostra,
  • Sok z ½ pomarańczy,
  • Kiwi 1 x sztuka,
  • Nasiona kopru 20g.

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 220°C.
2. W międzyczasie na patelni bez dodatku tłuszczu uprażyć nasiona kopru.
3. W misce wymieszać pokrojoną w duże słupki marchewkę, pokrojoną w plastry cebulę szalotkę, oliwę i przyprawy.
4. Składniki dokładnie wymieszać i wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem, a następnie piec około 20 minut.
5. Po tym czasie warzywa wymieszać z natką pietruszki, sezamem i pokrojonym na cienkie plastry jabłkiem i kiwi.
6. Sałatkę doprawić i skropić oliwą oraz sokiem z pomarańczy.
7. Sałatka stanowi doskonały dodatek do obiadu, można ją serwować na ciepło lub w temperaturze pokojowej. 8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 243kcal,
Białko: 4,1g,
Tłuszcz: 12,7g,
Węglowodany: 32g.