SŁODKIE ZIEMNIAKI -BATATY…

Pieczone bataty nadziewane soczewicą...

poniedziałek, 3 Październik 2016

Bataty i olej kokosowy to produkty coraz powszechniejsze i możemy je kupić niemal we wszystkich lepiej wyposażonych sklepach. To bardzo dobra informacja, ponieważ dania z ich udziałem nabierają niezwykłego smaku i aromatu. Chcielibyśmy polecić Wam pieczonego słodkiego ziemniaka nadziewanego soczewicą z dodatkiem kokosa i aromatycznych przypraw...

Danie jest nie tylko pachnące, ale i bardzo wartościowe pod względem składników odżywczych, mineralnych i witamin. Bataty, to warzywa które stanowią świetne źródło węglowodanów, a przy tym charakteryzują się niskim ładunkiem glikemicznym. Szczególne korzyści z ich spożywania mogą czerpać osoby intensywnie trenujące, odchudzające się i te które potrzebują szybko uzupełnić węglowodany utracone po ciężkim wysiłku. Słodki ziemniak to również bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych. Wystarczy spożyć 300g tego warzywa, aby pokryć około 25% zapotrzebowania na witaminę C i witaminy z grupy B i około 35 % na potas. Pieczony batat nadziewany soczewicą może stanowić dobrą opcję jako posiłek po treningu w diecie wegetarian.

Składniki na 4 porcji:

  • Batat 4 x średnia sztuka,
  • Zielona soczewica 1 x szklanka,
  • Woda 4 x szklanka,
  • Olej kokosowy 1 x łyżka,
  • Cebula 1 x mała sztuka,
  • Sól morska,
  • Czosnek 1 x ząbek,
  • Curry 2 x łyżeczka,
  • Ocet jabłkowy 1 x łyżeczka,
  • Syrop klonowy 1 x łyżka,
  • Świeża kolendra posiekana 3 x łyżka,
  • Wiórki kokosowe 2 x łyżka,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
2. Na blaszce do pieczenia ułożyć bataty w całości i piec przez około 45 minut.
3. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy są miękkie.
4. Soczewicę zalać wodą i gotować na małym ogniu jak podano na opakowaniu.
5. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i podsmażyć na nim cebulę.
6. Dodać posiekany czosnek, sól i curry, a następnie dalej podsmażać.
7. Na patelnię dodać także ugotowaną soczewicę.
8. Do soczewicy dodać ocet, miód i sól, a następnie dokładnie wymieszać.
9. Słodkiego ziemniaka delikatnie naciąć i rozszerzyć aby utworzyć szczelinę, którą będzie można wypełnić soczewicą.
10. Każdego słodkiego ziemniaka wypełnić taką samą ilością soczewicy.
11. Posypać prażonymi wiórkami kokosa i świeżą kolendrą.

Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 400,2kcal,
Białko: 15,9g,
Tłuszcz: 7,6g,
Węglowodany: 66,8g,