SŁODKA CHWILA…

Szybki deser lub przekąska po treningu...

sobota, 3 Wrzesień 2016

Koniec lata, warto więc wykorzystać jeszcze warzywa i owoce sezonowe zanim sięgniemy po mrożonki... Najchętniej decydujemy się na jabłka, śliwki, gruszki, dynie etc. Dzisiaj polecamy deser z banów i jabłek oraz jogurtu naturalnego...

Banan…Świetna alternatywa dla czekolady, ale również cenne źródło minerałów i błonnika. Daje poczucie sytości i ogranicza spożycie innych, bardziej kalorycznych zamienników. Skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach otacza błonę śluzową żołądka, chroniąc ją przed działaniem soku żołądkowego. Jest to szczególnie ważne dla osób, które borykają się z dolegliwościami żołądkowymi. To właśnie w zielonych bananach znajduje się korzystny stosunek cukrów prostych do skrobi.
Zawarty w bananach błonnik (wprawdzie jest go mniej niż w zbożach) istotnie wpływa na przemianę materii. W dwóch małych bananach jest o 5g błonnika więcej niż w 100g orzechów. Odpowiednio dobrana ilość bananów, może również wchodzić w skład diet odchudzających, dodatkowo owoce te sprzyjają obniżaniu cholesterolu i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.
Ilość białka to około 1,15g/100g i jest to zdecydowanie więcej niż w innych owocach. Składnik ten znacznie przyczynia się do budowy komórek i zapewnia część białka roślinnego, które powinniśmy dostarczyć wraz
z dietą.
Skórka bananów kryje w sobie minerały i pierwiastki śladowe, które mają doskonały wpływ na nasz organizm. Potas reguluje ciśnienie krwi, magnez wzmacnia układ mięśniowy, zapobiegając nagłym, bolesnym skurczom mięśni, drżeniu rąk. Zawiera również składniki konieczne do budowy komórek krwi, jak: żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod. Owoc ten można spożywać zarówno na surowo lub jako doskonały dodatek do płatków śniadaniowych, ciast czy deserów. 
Jabłka…Jabłka szczególnie zalecane są osobom narażonym na zanieczyszczenia, ponieważ działają odtruwająco. Zawarte w nich pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, palisz lub masz styczność ze szkodliwymi substancjami toksycznymi np. w pracy sięgaj codziennie po jabłko.
Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C. To jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który pomaga zlikwidować stres oksydacyjny poprzez zniszczenie wolnych rodników. Witamina C potrzebna jest też do dojrzewania kolagenu. Kolagen to tkanka łączna odpowiedzialna za elastyczność skóry i ścięgien. Zbudowany jest z aminokwasów, ale to obecność witaminy C podczas jego tworzenia sprawia, że kolagen jest sprężysty, trwały i mocny. Dzięki niemu skóra jest ładna, napięta, gładka i na dłużej pozostaje młoda.
Jabłka zawierają cukry i kwasy organiczne, które mają odczyn kwaśny. Ale duża zawartość soli mineralnych powoduje, że jabłka mają charakter zasadowy. Do najważniejszych należy potas. To jeden z elektrolitów, który reguluje gospodarkę wodną w organiźmie. Zachowanie równowagi pomiędzy sodem, a potasem wspomaga prawidłowe nawodnienie ciała. Tkanka mięśniowa ma największe zdolności do gromadzenia wodny i dzięki temu staje się ładnie napięta, jędrna i widoczna.