Słyszeliście o witaminie B3, witaminie PP lub niacynie? Powszechnie używa się tych pojęć zamiennie, a związki pod nimi ukryte mają korzystne działanie na organizm. Niacyna pośrednio hamuje wytwarzanie lipoproteiny bardzo małej gęstości (VLDL), która jest prekursorem lipoproteiny niskiej gęstości (LDL). W konsekwencji wątroba wytwarza mniej złego cholesterolu, a to powoduje podwyższenie poziomu lipoproteiny wysokiej gęstości (HDL), czyli dobrego cholesterolu. Witamina B3 uczestniczy w tworzeniu krwinek czerwonych, neutralizuje toksyczne działanie leków i związków chemicznych, może zmniejszać ryzyko na zachorowanie i rozwój miażdżycy. A co jest najlepsze? Nasza sałatka zapewnia dzienne zalecane zapotrzebowanie na witaminę PP…
Składniki na 1 porcje:
- 1 garść dowolnych liści sałat/szpinaku etc [25g]
- 8 fasolek szparagowych zielonych [80g]
- Filet ze świeżego tuńczyka 120g lub odsączony tuńczyk w sosie własnym [150g]
- 1 garść bobu [80g surowego]
- 3-4 zielone groszki cukrowe
- 1 limonka
- kruszony ser feta 40g,
Dressing (wymieszaj wszystkie składniki):
- 1 łyżeczka octu balsamicznego [3g]
- ½ łyżeczki miodu naturalnego [3g]
- ½ łyżeczki musztardy dijon [3g]
- 1 łyżka soku z cytryny [10ml]
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 sprasowany ząbek czosnku
- szczypta soli morskiej i pieprzu
- 1 /2 posiekanej papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Ugotuj bób, odcedź, ostudź i obierz.
- Jeśli masz surowego tunczyka, obtocz go w sezamie i upiecz w pierniku lub na patelni na wpół surowo/ jeśli nie odcedź tuńczyka z zalewy.
- Ułóż na talerzu sałatę, tuńczyka, bób, zielone warzywa.
- Posyp serem feta, skrop limonką.
- Wymieszaj dressing i polej nim sałatkę zaraz przed podaniem.
Wartości odżywcze: Wartośc kaloryczna: 529 kcal
Białka: 45,06 g
Tłuszcze: 24,17 g
Węglowodany: 38,5 g
Uwagi:
Sałatka może być świetnym posiłkiem wysokobiałkowym. Po dodaniu porcji ryżu stanie się szybką propozycją na obiad, szczególnie pasującą na upalne dni.
You must belogged in to post a comment.