SEROWO – SZPINAKOWE MUFFINKI…

SEROWO – SZPINAKOWE MUFFINKI…

SEROWO – SZPINAKOWE MUFFINKI… 300 473 FitNow - treningi personalne


Składniki na 12 muffinek:

  • Szpinak świeże liście 200g,
  • Ser feta 100g,
  • Mąka pszenna 125g,
  • Mąka pełnoziarnista 125g,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Soda oczyszczona 1 x łyżeczka,
  • Sól ½ x łyżeczka,
  • Chili w proszku ( ilość według upodobań),
  • Jajko 2 x sztuka,
  • Jogurt naturalny 250ml,
  • Masło 100g,
  • Ogórek świeży 1 x sztuka,
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • Czosnek ½ x ząbek,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Pestki dyni

Sposób przygotowania:
1. Szpinak posiekać i podsmażyć na oliwie z dodatkiem czosnku.
2. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz chili.
3. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
4. W osobnym naczyniu połączyć jajka, jogurt naturalny i roztopione masło.
5. Wymieszać razem składniki suche i mokre.
6. Dodać szpinak i rozkruszony ser feta.
7. Ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody i również dodać do ciasta.
8. Otrzymane ciasto wlać do foremek i piec przez 15 minut w 180 stopniach.
9. Posypać pestkami dyni…

Wartość odżywcza 1 muffinki:
Energia: 197,9 kcal,
Białko: 6,6g,
Tłuszcz: 11,3g,
Węglowodany: 17,1g,