SEROWO – SZPINAKOWE MUFFINKI…

Idealna przekąska do pracy...

wtorek, 14 Marzec 2017

Na słono czy na słodko uwielbiamy je pod każdą postacią. Idealne na śniadanie, lunch czy kolację... Tak, tak... Mowa o ostatnim hicie czyli cudownych muffinkach... Dzisiaj propozycja na zdrowo, banalnie i słono... Większość składników pewnie znajdzie się w każdej lodówce - więc do kuchni marsz...

Szpinak… Zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest duża. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia.
Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów. Należą one do związków steroidowych i są powiązane z hormonami zwierząt. Przeprowadzono wiele badań, jak wpływają na organizm i wszystkie wykazuja, że ekdysony roślinne zwiększają masę ciała o 5-20%. W jednej z prób podzielono wytrenowanych sportowców na 3 grupy, pierwszej podawano białko, drugiej placebo, a trzeciej białko i jeden z ekdysonów. Po 10 dniach zmierzono badanych i okazało się, że białko nieznacznie zwiększyło masę mięśniową, placebo spowodowało jej spadek, a w ostaniej grupie odnotowano przyrost beztłuszczowej masy rzędu 7% i ubytek tkanki tłusczowej o 10%. W innych badaniach udowodniono, że fitoekdysteroidy zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają siłę m.in. chwytu, usprawniają regenerację i poprawiają wydolność wysiłkową o 15-20%. Do tego dochodzi przywrócenie poziomu immunoglobulin do podstawowego stanu fizjologicznego. Immunoglobuliny (przeciwciała) to białka, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów. Poziom przeciwciał spada po wyczerpującym i długim treningu, przez co stajemy się wrażliwsi na zakażenia. Dzięki ekdysonom układ odpornościowy szybciej wraca do równowagi.

Ser feta…Ten gatunek sera jest popularny na całych Bałkanach, ale to Grecja ma wyłączność na ten specyfik… Feta wytwarzana jest z mleka owczego z domieszką koziego, dlatego ser ten ma w sobie dużo więcej wapnia, niż przetwory z mleka krowiego. Oprócz oczywistych korzyści płynących z odpowiedniej podaży Ca (wapnia), jak mocne kości, wapń przyczynia się do utrzymania niskiej zawartości tłuszczu w ciele. Badania naukowe udowadniają, że dieta wysokowapniowa zmniejsza lipogenezę i przyspiesza lipolizę, co pomaga zrzucić nadmierne kilogramy i utrzymać pożądaną wagę. Porównano efekt z nieorganicznymi suplementami i naturalny wapń spisuje się zdecydowanie lepiej, a jest go aż 500 mg w 100g fety, co stanowi połowę średniego zapotrzebowania!