SERNIK NA ZIMNO Z OWOCAMI…

Zdrowy deser...

poniedziałek, 23 stycznia 2017

Często sięgacie po twaróg z miodem i owocami? Wiem, że dla niektórych to idealny i smaczny posiłek po popołudniowym treningu. Dostarcza białka niezbędnego do regeneracji mięśni i cukru potrzebnego do odbudowania zapasów glikogenu. A gdyby wykorzystać zalety takiego posiłku i jednocześnie stworzyć uwielbiany chyba przez wszystkich deser – sernik?

Dobrze zbilansowany sernik to wbrew pozorom bardzo zdrowy deser. Zachowując odpowiednie proporcje można nim zastąpić zwyczajny posiłek po treningu lub bez wyrzutów sumienia nagrodzić się za własne osiągnięcia.

Twaróg…Biały ser dostarcza pełnowartościowego białka i w dodatku jest lekkostrawny. Dodatkowe zmielenie go podczas przygotowywania sernika poprawia jego strawność i szybciej dostarczy aminokwasów do naprawy mikrouszkodzeń w mięśniach. Jeśli nie chorujecie i nie musicie ograniczać tłuszczu w diecie lepiej jest wybrać półtłusty twaróg. Całkowite usunięcie tłuszczu z nabiału pozbawia je witaminy D, która jest niezbędna do przyswojenia wapnia.

Jeżyny, maliny, truskawki…Owoce to oprócz smaku i prozdrowotnych pektyn duża dawka substancji aktywnych. Szczególnie jeżyny dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów zostały wpisane ma listę produktów najsilniej chroniących przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie owoców i warzyw z tej listy zwiększa ilość antyoksydantów we krwi nawet o 20%. Jeżyny to idealny składnik posiłku potreningowego, bo w czasie wysiłku fizycznego powstaje mnóstwo reaktywnych form tlenu odpowiadających za stres oksydacyjny. Dlatego warto sięgać po krajowe owoce, bo dostarczają więcej przeciwutleniaczy niż importowane owoce z odległych krajów.

Cynamon…Cynamon to korzenna przyprawa, która znalazła szerokie zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Cynamon pomaga na różne problemy z trawieniem, a także bywa składnikiem leków przeciwbakteryjnych. Szczególną uwagę należy zwrócić na jeden z jego składników – metylohydroksychalkon. Substancja ta zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Może to pomóc diabetykom lub osobom z pierwszymi objawami insulinooporności. Na razie są to domysły i brak dokładnych badań, ale nie zaszkodzi dodawać co jakiś czas cynamonu do posiłków, tym bardziej że powoduje uczucie relaksu i bezpieczeństwa.
Coś jeszcze trzeba wiedzieć? Chyba tylko tyle, że wystarczy wymieszać składniki, schłodzić i zjeść ze smakiem po treningu.