Pistacje wyróżniają się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Są jedynymi orzechami zawierającymi karotenoidy – luteinę i zeaksantynę, które wspomagają zdrowie oczu. Pistację są ponadto bogatym źródłem potasu, który jest pierwiastkiem niezbędnym do utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego. Ponadto orzechy pistacjowe są bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze w tym witaminę E. Gorzka czekolada zawarta w polewie naszego deseru, to również bardzo wartościowy dodatek. Przede wszystkim działa pobudzająco na układ nerwowy, wspomaga koncentrację i podobnie jak w przypadku pistacji zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy.
Składniki na 2 porcje:
- Ser ricotta 120g,
- Mleko migdałowe 100ml,
- Wanilia w proszku ½ x łyżeczka,
- Miód 1 x łyżka,
- Szczypta soli,
- Posiekane pistacje 30g,
- Gorzka czekolada 50g,
- Olej kokosowy 1 x łyżka.
Sposób przygotowania:1. W dużej misce wymieszaj: ser ricotta, mleko, wanilię, miód i sól, a następnie zblendowuj wszystkie składniki na gładki krem.
2. Do kremu dodaj posiekane pistacje i wymieszaj.
3. Przygotuj małe miseczki wyłożone papierem do pieczenia i przełóż do nich przygotowaną masę z sera i pistacji.
4. Miseczki wstaw do zamrażalnika na około 2 godziny.
5. Po tym czasie miseczki wyjmij i odstaw na 10 minut w temperaturze pokojowej.
6. Przełóż deser z miseczek na talerzyki i skrop go czekoladą roztopioną z olejem kokosowym.
7. Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 388,5kcal,
Białko: 9,8g,
Tłuszcz: 24,6g,
Węglowodany: 28,5g,
You must belogged in to post a comment.