SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM…

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM…

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM… 300 460 FitNow - studio treningów

Im więcej białka wysokiej jakości dostarczysz do organizmu, tym lepiej, ale ważne jest również to, abyś nie zapomniał o egzogennych kwasach tłuszczowych, wolno-trawionych węglowodanach i witaminach oraz minerałach, dzięki czemu twoje mięśnie będą niezawodnie pracować…. 

Sposób przygotowania:

  • Ugotuj 100g pełnoziarnistego makaronu zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, odsącz i umieść w misce.
  • Gdy ostygnie dodaj puszkę tuńczyka i dwie łyżki majonezu o niskiej zawartości tłuszczu.
  • W oddzielnej misce pomieszaj liście sałaty z pokrojonym ogórkiem i papryką, a następnie dodaj tuńczyka z makaronem.
  • Posyp garstką orzechów piniowych.

Orzechy piniowe… Zawierają więcej białek niż jakiekolwiek inne orzechy lub ziarna, a także sporą ilość witaminy E – antyoksydantu, który pomaga walczyć z urazami mięśni i szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Ogórek… Orzeźwiający ogórek świetnie pasuje do tuńczyka i zawiera mnóstwo magnezu, który rozluźnia mięśnie i zapobiega skurczom.
To jak trzymanie masażysty w pudełku śniadaniowym.

Makaron pełnoziarnisty… Jedzenie odpowiednich węglowodanów o właściwym czasie (jak te, w południe) sprawi, że zastąpisz pokłady energii zużytej podczas treningu, dzięki czemu szybciej się zregenerujesz i poczujesz się silniejszy podczas kolejnego treningu.

Zielona papryka… Witamina C zawarta w zielonej papryce pomaga organizmowi w bardziej efektywnym leczeniu oraz pomaga obniżać poziom kortyzolu, hormonu stresu powodującego zanik mięśni, którego poziom rośnie podczas treningu z obciążeniem.

Tuńczyk… Kreatyna nie pochodzi jedynie z opakowania – ten składnik budujący mięśnie występuje również naturalnie w tuńczyku. Tuńczyk w puszcze jest wygodny i średnio zapewnia około 30g białka. Zawiera również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które zapewniają energię organom i mięśniom.

Majonez o niskiej zawartości tłuszczu… OK, nie jest to najlepszy z najlepszych pokarmów na świecie, ale produkuje się go z żółtek jaj bogatych w białka, które zawierają kwasy omega 3 i 6, a dodatkowo ładnie nawilży sałatkę. Po prostu z nim nie przesadź.

Liście sałaty, rukoli, szpinaku… Są bardzo odżywcze dzięki zawartości mikroelementów i fitochemikaliów i praktycznie nie ma w nich tłuszczu.
Zawierają również mnóstwo witaminy C, potrzebnej do budowy zdrowych tkanek i kości. Gdy wybierasz liście, te o ciemniejszej barwie będą lepsze – zawierają więcej antyoksydantów i witaminy C oraz K.