SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I GREJPFRUTEM…

Orzeźwiająca propozycja na lunch...

piątek, 4 Marzec 2016


Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży grejpfrut
  • 2 duże garście rukoli/lub innej sałaty
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g filetu z łososia
  • oliwa w spray lub tradycyjna oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  • Obierz i pokrój na cząstki grejpfruta i awokado.
  • Wymieszaj rukolę, grejpfruta, awokado, rozdziel sałatkę na 4 porcje.
  • Spryskaj lub delikatnie posmaruj patelnię oliwą z oliwek, postaw na średnim ogniu.
  • Oprósz łososia solą i pieprzem, połóż go na patelni skórką do dołu na ok. 4-5 minut.
  • Przekręć łososia na drugą stronę za pomocą łopatki lub szpatułki i pozostaw na patelni na kolejne 3-4 minuty.
  • Wymieszaj sok z limonki, oliwę, sól i pieprz.
  • Gotowego łososia podziel na 4 części, dodaj do sałatki, polej dressingiem, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 257,7 kcal
Białka: 17,2 g
Tłuszcze: 17,1 g
Węglowodany: 11,6 g

Uwagi:
Do sałatki idealnie pasują grzanki czosnkowe…