SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I GREJPFRUTEM…

Orzeźwiająca propozycja na lunch...

piątek, 4 Marzec 2016

Awokado to nie tylko zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające zdrowie układu krwionośnego. Badania wykazały, że oprócz składników odżywczych posiada niezwykłe właściwości. Połączenie awokado z sałatami powoduje lepsze wchłanianie antyoksydantów. Grejpfrut składa się głównie z wody, bo zawiera jej aż 90 proc. W tych niskokalorycznych i orzeźwiających owocach znajduje się wiele substancji o działaniu prozdrowotnym.

Nie taki łosoś straszny…Łosoś swego czasu był bardzo mocno promowany jako najzdrowsza ryba i fantastyczne źródło kwasów omega-3. Potem zbadano karmione specjalną mączką łososie hodowlane i okazało się, że zawierają w sobie rożne substancje. Największym zagrożeniem jest gromadząca się w ciele ryb rtęć. Ale jej ilość jest dużo mniejsza niż maksymalnie dopuszczany poziom. Jeśli ważysz ok. 70 kg to dopiero spożycie 50 kg łososia spowodowałoby zatrucie. Jeżeli sięgasz po różową rybę raz na tydzień możesz czuć się bezpiecznie. Najlepiej wybierać łososie z Alaski, jednak to rodzimy Bałtycki ma idealne proporcje kwasów omega-3 i -6. Niestety grozi mu wyginięcie, dlatego lepiej z niego zrezygnuj i wybieraj amerykańskiego kuzyna.

Przyjazne awokado…Awokado to nie tylko zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe poprawiające zdrowie układu krwionośnego. Badania wykazały, że oprócz składników odżywczych posiada niezwykłe właściwości. Połączenie awokado z sałatami powoduje lepsze wchłanianie antyoksydantów. Podobnie działa na absorpcję beta-karotenu z marchewki, czy likopenu z pomidorów. Wszystko właśnie dzięki MUFA (jednonienasyconym kwasom tłuszczowym). Przygotowując sos winegret można zauważyć, że po wymieszaniu i odstawieniu na chwilę sos zaczyna się rozwarstwiać. W naturze część substancji rozpuszcza się w wodzie i nazywamy je substancjami hydrofilowymi (np. witamina C), a reszta w lipidach i są to substancje hydrofobowe (np. witamina A, likopen). Gdy zapomnicie o zdrowych tłuszczach do sałatki, wiele składników po prostu Was ominie. Nie zawsze muszą to być oleje, dodanie awokado lub orzechów jest równie dobrym rozwiązaniem.

Wszechstronny grejpfrut…Grejpfrut składa się głównie z wody, bo zawiera jej aż 90 proc. W tych niskokalorycznych i orzeźwiających owocach znajduje się wiele substancji o działaniu prozdrowotnym. Należą do nich: kwasy organiczne, flawonoidy, błonnik i pektyny, a także wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, fluor i mangan. W sumie grejpfruty zawierają około 400 substancji chemicznych, które niosą nam korzyści terapeutyczne: mają właściwości antyoksydacyjne, działają przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, chronią przed infekcjami i oczyszczają organizm. Wystrzegajcie się jednak różowych owoców, jeśli przyjmujecie jakiekolwiek leki. Grejpfruty zawierają substancje, które wchodzą w interakcje z wieloma farmaceutykami, znacznie zmieniając ich działanie. Dlatego lepiej z nich zrezygnować.
Jeśli pragniecie stracić zbędne kilogramy, zjadajcie codziennie grejpfruty. Poprawiają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Pamiętajcie, że same owoce nie wystarczą. Osiągnięcie i utrzymanie sylwetki wymaga odpowiednio zbilansowanej diety i regularnych treningów.