SAŁATKA WZMACNIAJĄCA…

Zapobiegnij jesiennym infekcjom...

środa, 2 Listopad 2016

Sałatka ze szpinakiem i awokado to doskonała propozycja na lekkie drugie śniadanie lub kolację. Może również świetnie uzupełnić danie główne np. z mięsem czy rybą. Dzięki obecności awokado i oliwy z oliwek, sałatka dostarczy dobroczynnych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowym z rodziny Omega 3. Sos z soku malinowego i czosnku doskonale podkreśli smak szpinaku, a dodatkowo razem z kwasami Omega 3 wzmocni odporność organizmu. Przygotujcie ją koniecznie właśnie teraz, gdy nasze organizmy są szczególnie narażone na infekcje...

Oliwa z oliwek…Wszyscy pewnie słyszeli o właściwościach oliwy. Jej skład kwasów tłuszczowych zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, chorobę wieńcową i nadciśnienie. Właśnie z powodu takiego działania, oliwa i dieta śródziemnomorska przez lata były uważane za najlepsze. W najnowszym rankingu diet na pierwszym miejscu plasuje się dieta DASH, która również zawiera w sobie duże ilości tego roślinnego tłuszczu. A to dlatego, że oliwa z oliwek ma w sobie mnóstwo witamin i innych składników prozdrowotnych.

Szpinak…
Wiadomo, że zawartość roślinnej sekretyny w szpinaku jest spora. Działa ona analogicznie do ludzkiej sekretyny – hormonu tkankowego, który wpływa na wydzielanie soku trzustkowego, zwiększanie wydzielania żółci i soku jelitowego. Może to wpłynąć na poprawę pracy trzustki i trawienia.
Jednak prawdziwym źródłem wzrostu siły u osób często jedzących szpinak jest obecność fitoekdysteroidów. Należą one do związków steroidowych i są powiązane z hormonami zwierząt. Fitoekdysteroidy zmniejszają uczucie zmęczenia, zwiększają siłę m.in. chwytu, usprawniają regenerację i poprawiają wydolność wysiłkową o 15-20%. Do tego dochodzi przywrócenie poziomu immunoglobulin do podstawowego stanu fizjologicznego. Immunoglobuliny (przeciwciała) to białka, które odpowiadają za naszą odporność i zwalczanie bakterii, wirusów i pasożytów. Poziom przeciwciał spada po wyczerpującym i długim treningu, przez co stajemy się wrażliwsi na zakażenia. Dzięki ekdysonom układ odpornościowy szybciej wraca do równowagi.

Awokado…Awokado ma niską zawartości cukru, a jednocześnie zawierają błonnik, który powoduje, że jesteśmy bardziej syci. Dodawanie świeżego awokado do codziennej diety powoduje wieksze uczucie sytości w ciągu trzech godzin po posiłku. Awokado wprawdzie jest bogate w tłuszcz, ale są to korzystne dla zdrowia jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają na pracę serca oraz obniżają pozniom cholesterolu. Ma właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie tętnicze, chroni przed zawałami, nowotworami oraz pomaga regulować poziom cukru we krwi. Spowalnia również procesy starzenia, wspomaga pracę mózgu i chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi np. chorobą Alzheimera.