SAŁATAKA Z PIECZONYM BATATEM I AWOKADO

SAŁATAKA Z PIECZONYM BATATEM I AWOKADO

SAŁATAKA Z PIECZONYM BATATEM I AWOKADO 300 411 FitNow - studio treningów

 Czas przygotowania: 50 minut

Składniki na 3 porcję:
słodki ziemniak 1 x duża sztuka,
czerwona cebula pokrojona w piórka ¼ x sztuka,
kukurydza konserwowa ½ x szklanka,
ugotowana ciecierzyca (lub ciecierzyca z puszki) ½ x szklanka,
mix sałat 2 x garść,
awokado 1 x duża sztuka,
pomidory pokrojone w kostkę 1 x szklanka,
oliwa z oliwek 1 x łyżka,
ostra papryka w proszku ½ x łyżeczka,
jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki 3 x sztuka.

Dressing na bazie awokado:
awokado 1 x sztuka,
jogurt grecki 1 x szklanka,
posiekany szczypiorek 1 x łyżka,
sok z cytryny 1 x łyżka,
pieprz, sól.

Sposób przygotowania:
1. Bataty obrać i pokroić w słupki, skropić oliwą i posypać ostrą paprykę.
2. Bataty wysypać na blachę do pieczenia i piec w 200°C przez 15 minut (termo–obieg lub tryb góra/dół),
3. W międzyczasie przygotować dressing.
4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zblendować.
5. W dużej misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki sałatki.
6. Na talerzu ułożyć pieczone bataty, pozostałe wymieszane składniki i polać sosem z awokado.
7. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 513kcal
Białko: 13g
Tłuszcz: 34g
Węglowodany: 40g