RYBY…Co jest w nich dobrego? Są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, białko, witaminy z grupy B, wapń i inne ważne składniki odżywcze. Są nie tylko jedną z najlepszych opcji stosowanych podczas budowania mięśni oraz zachowanie zdrowia stawów, ale zawierają również mnóstwo witamin z grupy B, które przyspieszają metabolizm i podnoszą poziom energii.
O tej porze roku makrela jest bardzo popularna i powszechnie dostępna w sklepach głównie w postaci wędzonej. Jest rybą tłustą, zawiera bardzo duże ilości kwasów omega-3 i omega-6. Największą jej zaletą jest zawartość selenu, który korzystnie wpływa na odporność organizmu oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Sery kozie…Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Są bogate w mikroelementy tzn: wapń, potas, fosfor czy magnez, konieczne do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek.
Pestki dyni…Pestki dyni podobnie do nasion słonecznika dostarczają dużo cynku. Są bogate również w witaminę B3, czyli niacynę, która wspomaga pracę układu nerwowego. Niacyna bierze tez udział w syntezie i rozkładzie węglowodanów, tłuszczów i aminokwasów. Uczestniczy w przemianach mających na celu uwolnienie energii i hamuje toksyczne działanie substancji chemicznych.
You must belogged in to post a comment.