Szparagi to bogactwo cennych witamin i składników mineralnych oraz substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Zawierają sporą dawkę: kwasu foliowego, witaminy E, beta karotenu, potasu i magnezu. Zawarty w szparagach związek – glutation, wspomaga pracę układu immunologicznego oraz korzystnie wpływa na pracę wątroby. Warto również wspomnieć, że szparagi zawierają spora ilość błonnika pokarmowego. W 1 porcji naszej zupy można znaleźć aż 11g błonnika pokarmowego (to ponad 1/3 średniego dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej). Dodatkowo należy wspomnieć, że błonnik ten to głownie inulina czyli prebiotyk wspomagający rozwój korzystnej mikroflory bakteryjnej jelit. Niewątpliwym atutem szparagów jest także ich niska kaloryczność (18kcal/100g), wiec stanowią dobre uzupełnienie diety osób odchudzających się lub dbających o linię.
Składniki na 4 porcje:
- Oliwa z oliwek 30g,
- Posiekana cebula dymka około 4 x łyżka,
- Czosnek 2 x ząbek,
- Zielone szparagi 1 x pęczek,
- Bulion warzywny 2,5 x szklanka,
- Posiekany szczypiorek 4 x łyżka,
- Skórka z cytryny (kawałki wyparzonej skórki z cytryny ok.3cm) 3 x sztuka,
- Pasta tahini 50g (5 x łyżka),
- Sok z cytryny 1 x łyżka,
- Sól morska,
- Świeżo mielony pieprz,
- Pieczywo pełnoziarniste 120g.
Do dekoracji:
Szczypiorek posiekany 1 x łyżka,
Sposób przygotowania:1. W dużym garnku rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć cebulę dymkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Po chwili do garnka dodać także szparagi (umyte i pokrojone na kawałki, bez zdrewniałych końców), dodać bulion, szczypiorek i kawałki cytryny, doprowadzić do wrzenia i gotować dalej na małym ogniu około 15 minut. 3. Po tym czasie sprawdzić czy szparagi zmiękły i zdjąć z ognia.
4. Zupę zblendować dodając do niej pastę tahini, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
5. Zupę podawać na ciepło ze szczypiorkiem z grzankami z pieczywa (chleb podpiec w piekarniku lub w tosterze).
6. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji:Energia: 215,75 kcal
Białko: 5g,
Tłuszcz: 13g,
Węglowodany: 21,9g.
You must belogged in to post a comment.