PYSZNY ZIELONY BURGER…

Burgery z komosą ryżową...

piątek, 22 Lipiec 2016

Składniki na 2 burgery:

  • Bułki pełnoziarniste 2 x sztuka,
  • Komosa ryżowa 150g,
  • Posiekana natka pietruszki 4 x łyżka,
  • Cebula posiekana 40g,
  • Jajko 1 x sztuka,
  • Mąka ziemniaczana 4 x łyżka,
  • Ostra papryka ½ x łyżeczka,
  • Kmin rzymski ½ x łyżeczka,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • Sól,
  • Szpinak świeże liście 40g,
  • Ugotowany burak ½ x sztuka,
  • Rukola 50g,
  • Olej rzepakowy 10g,
  • Sok z cytryny kilka kropel,

Sos ;

  • Jogurt naturalny 150g,
  • Musztarda 5g,
  • Sól, pieprz,
  • Miód 4g,
  • Kurkuma ½ x łyżeczka,
  • Curry 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Komosę ryżową przepłukać na sitku i zalać 2 szklankami wody, posolić i gotować na małym ogniu przez 15 minut.
2. Przykryć garnek pokrywą i pozostawić jeszcze komosę ryżową na 10 minut (aby wchłonęła całą wodę).
3. Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę.
4. Gdy cebula zmięknie dodać ją do ugotowanej komosy. Do garnka z komosą dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, przyprawy (ostrą paprykę, kmin, sól morską i świeżo mielony pieprz) oraz mąkę.
5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i z otrzymanej masy uformować płaskie kotleciki, a następnie usmażyć je na złocisty kolor, na patelni teflonowej posmarowanej olejem rzepakowym.
6. Rukolę i szpinak umyć i osuszyć.
7. Ugotowanego buraka pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
8. Bułkę przekroić na pół skropić olejem rzepakowym i opiec w piekarniku.
9. Pieczywo posmarować sosem curry (wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą), położyć plastry ugotowanego buraka, kotlet z komosy ryżowej, szpinak, rukolę i znowu polać sosem, a następnie zamknąć drugą połową bułki.
10. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 burgera:
Energia: 667kcal,
Białko: 24,3g,
Tłuszcz:18,3g,
Węglowodany: 99,5g,