PYSZNY ZIELONY BURGER…

Burgery z komosą ryżową...

piątek, 22 Lipiec 2016

Burgery z komosą ryżową to bardzo zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnej kanapki z wołowiną. Komosa ryżowa, inaczej quinoa to doskonały substytut mięsa z uwagi na wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Ponadto, quinoa zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze...

Do komosy ryżowej dodaliśmy posiekaną natkę pietruszki – zastrzyk witaminy C. Delikatny i lekki sos z jogurtu, curry i kurkumy podkreśli smak warzyw. Polecany przez nas burger powinien zagościć w menu wegetarian, a zwłaszcza tych, którzy intensywnie trenują. Do jogurtowego sosu dodaliśmy kurkumę i curry. Ta pierwsza poza żółtą barwą wzbogaca potrawę w cenne antyoksydanty i związki zwiększające wrażliwość insulinową – właściwość niezwykle cenioną w diecie sportowców.

Buraki…Buraki powinny być obecne w diecie każdego z nas, bez względu na płeć i wiek. Warzywa te, są źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych w tym: witamin A, C, B, potasu, magnezu, wapnia i kobaltu. Odgrywają także szczególnie istotną rolę w żywieniu kobiet, które planują potomstwo oraz dla tych które pragną zdrowo odżywiać się w czasie ciąży. Zawierają kwas foliowy – kluczowy składnik rozwoju cewy nerwowej dziecka. Warto także podkreślić, znaczenie buraków w zapobieganiu rozwojowi anemii. Warzywa te są świetnym źródłem żelaza – szczególnie cennym dla wegetarian. Betamina – barwnik obecny w buraku stanowi doskonały element wspomagający leczenie chorób wątroby oraz woreczka żółciowego. Kolejnym aspektem potwierdzającym korzyści płynące ze spożywania buraka jest fakt, że warzywo to świetnie oczyszcza organizm i obniża ciśnienie tętnicze krwi.

  • Inne ważne aspekty prozdrowotne to:
  • obniżanie poziomu cholesterolu,
  • przeciwdziałanie rozwojowi miażdżycy,
  • hamowanie procesów gnilnych w jelitach.