PYSZNY DESER DLA ŁASUCHÓW…

Bezlaktozowy pudding czekoladowy...

sobota, 24 Marzec 2018

Posiłki bezglutenowe i bez laktozowe są w tej chwili jednymi z najpopularniejszych. Dla wielu osób tego typu dieta w końcu przestała być smutną koniecznością, bo na rynku pojawia się coraz więcej i coraz smaczniejszych produktów spełniających te kryteria. Dla pozostałej części ludzi to smaczne urozmaicenie codziennej diety...

Cały pudding opiera się na mleczku kokosowym. Dobrze jest go wybrać, bo dzięki odpowiedniej gęstości nada całemu deserowi idealną konsystencję. Pozostałe składniki to samo zdrowie, a w odpowiednich ilościach można je stosować nie tylko podczas cheat day.

Najpierw mleczko kokosowe…Mleczko kokosowe przez lata było uważane za niezdrowy produkt pełen pustych kalorii. Dokładne badania naukowe pokazały, że kokos jest dużo zdrowszy, niż się wydawało. Tłuszcz, który nie tak dawno był eliminowany z diety, okazuje się nam niezbędny. Badania pokazały, że tłuszcze nasycone z kokosa zapobiegają osteoporozie i poprawiają wchłanianie wapnia. Inni naukowcy twierdzą, że substancje z grupy steroli zawarte w kokosie mogą być użyte do produkcji progesteronu i hormonu DHEA. Te dwa hormony odpowiadają za mineralizację kości. Dodatkowo DHEA uważany jest za związek spowalniający procesy starzenia i pomaga dłużej zachować młodość. Zamiast szukać suplementów, wystarczy odrobina mleczka koksowego.

Potem miód…Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się nad stosowaniem słodzików musicie wiedzieć, że miód zawsze będzie najzdrowszy. Miód to także nieodłączny składnik zdrowych słodkości. Możecie użyć swojego ulubionego, pamiętając, by zawsze był naturalny. Każdy rodzaj miodu różni się trochę konsystencją, smakiem, zapachem i właściwościami, ale wszystkie wpływają na poprawę zdrowia i stanu skóry, przyspieszając gojenie się ran i bliznowacenie. Składniki miodu mają działanie antybakteryjne i skutecznie walczą z przeziębieniem.

Na koniec naturalne kakao…Większość z nas wie, że kakao jest zdrowe i dlatego sięgamy po czekoladę. W rzeczywistości, mleczna czekolada jest prawie całkowicie pozbawione prozdrowtnych właściwości, a najlepsze jest surowe kakao. Nie tylko jest źródłem makro- i mikroelementów, ale też antyoksydantów. Powszechnie wiadomo, że substancje zawarte w kakao poprawiają samopoczucie, zmniejszają stres i pobudzają wydzielanie hormonów szczęścia. W kakao znajduje się związek nazywany fenyloetyloaminą, który może wywołać stan podobny do zakochania. Działa pobudzająco i euforycznie, a poczucie uniesienia wprawia w jeszcze lepszy nastrój.



Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 żółtka jaj
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • Ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w średnim garnku mleczko kokosowe, żółtka jaj i sól.
  • Podgrzewaj garnek na małym ogniu przez 10 minut (pilnuj, by się nie przypaliło).
  • Do mieszaniny z mleczkiem dodaj miodu i gotuj 5 minut.
  • Wsyp kakao do dużej miski.
  • Wlej powoli przez sitko mleczko kokosowe do kakao i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki.
  • Dodaj wanilii i wstaw na 4 godziny do lodówki.

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 280,3 kcal
Białka: 5,1 g
Tłuszcze: 21,8 g
Węglowodany: 15,9 g

WNIOSKI; Nie musisz katować się dietą cały tydzień… Wybierz zdrową przekąskę i delektuj się nią…
Smacznego…