PULPECIKI RYBNE W SOSIE POMIDOROWYM

sobota, 7 Październik 2017

 Dzisiaj coś w alternatywie dla klasycznej, smażonej czy pieczonej ryby –pulpeciki rybne w sosie pomidorowym z makaronem. Aromatyczny sos pełen ziół i przypraw podkręca smak ryby, zapach za którym większość z Was nie przepada. Ponadto jest to idealna opcja na bezmięsny lunch bogaty w pełnowartościowe białko.

 Czas przygotowania: 45 minut.

Składniki na 4 porcje:
polędwica z dorsza 500g,
pieczywo pszenne 4 x kromka bez skórki,
czosnek 4 x ząbek,
posiekana natka pietruszki 3 x łyżka,
koperek posiekany 1 x łyżka,
kmin rzymski ½ x łyżeczka,
jajka 2 x duża sztuka,
sól 1 x łyżeczka,
oliwa z oliwek 3 x łyżka.

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów krojonych 400g,
kmin rzymski ½ x łyżeczka,
kolendra mielona 1 x łyżeczka,
papryka w proszku wędzona 1 x łyżeczka,
sól morska, świeżo mielony pieprz,
cebula 1 x mała sztuka,
papryczka chili 1 x mała sztuka,
białe wino ¼ x kieliszek,
czosnek ½ x ząbek,
kilka listków mięty.

Dodatki:
makaron wstążki 200g.

Sposób przygotowania:
1. Do misy blendera wrzuć: kawałki chleba oraz dorsza i chwilę miksuj.
2. Do ryby dodaj: czosnek, cebulę pietruszkę i koperek oraz jajka, kmin i sól.
3. Z otrzymanej masy uformować 10 małych pulpecików.
4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać pulpeciki po kilka minut z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni.
5. Teraz przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przyprawy, czosnek i cebulę. Podsmażaj chwilę.
6. Dodaj białe wino i chwilę podgrzewaj po czym dodaj pomidory z puszki.
7. Duś chwilę sos po czym dodaj pulpeciki, przykryj pokrywą i duś na małym ogniu 15 minut.
8. Pulpeciki podawaj na ugotowanym makaronie.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 475kcal
Białko: 32,5g
Tłuszcz:15,5g
Węglowodany: 50g