Bataty…Bataty, czyli słodkie ziemniaki, to bulwy rośliny z rodziny powojowatych pochodzącej z Ameryki Południowej i Środkowej. Największe okazy ważą nawet 3 kg, choć większość osiąga masę ok. 300 g. Bataty nie występują dziko w przyrodzie, znane są jedynie uprawiane odmiany o zróżnicowanym kolorze i kształcie. Słodkie ziemniaki podobnie do zwykłych zawierają skrobię, ale dostarczają więcej błonnika i białka. Bataty to także źródło witaminy A i beta-karotenu, które rozpuszczają się w tłuszczach i tylko po dodaniu oliwy mogą zostać wchłonięte w naszym układzie pokarmowym. Słodkie ziemniaki dostarczają też składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i potasu, a 100 g bulwy dostarcza 86 kcal.
Jajka…Jajka to idealne źródło białka. Pełne cholesterolu zwykle uważanego za szkodliwy składnik żywności, ale tak naprawdę ma on mnóstwo korzyści, takich jak utrzymywanie poziomu testosteronu i integralności błon komórek mięśniowych. W jednym z badań, osoby badane, które jadły trzy całe jajka dziennie i stosowały siłowy program treningowy, miały dwa razy większe przyrosty masy mięśniowej oraz siły niż osoby, które zjadały jedno jajko dziennie lub wcale. Według wyników tych badań, 640 miligramów dodatkowego cholesterolu z jajek dziennie obniżało ilość cząsteczek złego cholesterolu LDL powiązanego z miażdżycą.
Cheddar…Cheddar to rodzaj sera angielskiego produkowanego z mleka krowiego. Ser ten zaliczany jest do serów podpuszczkowych, dojrzewających oraz twardych. Zawiera ok. 25% tłuszczu i cechuje go duża zawartość wapnia. Ma żółtopomarańczową barwę, smak ostry, lekko kwaskowy oraz orzechowy. Nadaje charakterystyczny smak potrawom i świetnie nadaje się do zapiekania…
You must belogged in to post a comment.