POMYSŁ NA LETNI LUNCH…

Chrupiące placki z sałatką z cukinii i komosą ryżową...

środa, 23 Maj 2018

Chrupiące placki na bazie mąki z ciecierzycy z hummusem i sałatką to propozycja pysznego i pełnowartościowego lunchu dla wszystkich poszukujących nowych pomysłów oraz dla tych, którzy z powodów zdrowotnych (celiakia, alergie, nietolerancja glutenu) nie mogą spożywać potraw zawierających gluten...

Mąka z ziaren ciecierzycy była znana i wykorzystywana już od dawna w krajach azjatyckich. Posiada szerokie zastosowanie zwłaszcza w kuchni wegańskiej i osób które z przyczyn zdrowotnych powinny eliminować z diety białka glutenowe. Jest bogata w białko, jednak jej prawdziwą zaletą jest bardzo wysoka zawartość kwasu foliowego. Już 85g tej mąki pokrywa 100% średniego dziennego zapotrzebowania na ten składnik u osoby dorosłej. Jest również bardzo dobrym źródłem błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza, witamin z grupy B, fosforu, cynku, selenu, miedzi i magnezu.
Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo i naturalnie, lecz czasem bywasz znudzony często powtarzanymi przepisami, to koniecznie wypróbuj chrupiące placki z hummusem, sałaką z komosą i pieczonymi warzywami. Jest to ciekawa i smaczna potrawa, naturalnie bezglutenowa, która doda Ci energii i niezbędnych składników odżywczych!

Składniki na 2 porcje:
Placki na bazie mąki z ciecierzycy:

  • Mąka z ciecierzycy 1 x szklanka,
  • Sól morska ½ x łyżeczka,
  • Świeżo zmielony pieprz,
  • Woda 1 x szklanka,
  • Oliwa z oliwek 4 x łyżka,
  • Czosnek 2 x ząbek.

Sałatka:

  • Pomidorki koktajlowe 6 x sztuka,
  • Cukinia 1 x średnia sztuka,
  • Ugotowana komosa ryżowa ½ x szklanka,
  • Natka pietruszki (posiekana) 2 x łyżka,
  • Sok z cytryny 2 x łyżeczka,
  • Hummus 3 x łyżka,
  • Dowolna sałata np. rukola 1 x garść.

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce połączyć mąkę, sól i pieprz, dodać wodę i dokładnie wymieszać.
2. Ciasto powinno przypominać ciasto na naleśniki.
3. Do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, dokładnie wymieszać do połączenia wszystkich składników.
4. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30minut.
5. W międzyczasie przygotować sałatkę.
6. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 200°C.
7. Cukinię obrać i pokroić na plastry, pomidorki umyć.
8. Warzywa wrzucić do miski, dodać łyżkę oliwy, pieprz i sól i wymieszać.
9. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysypać na nią warzywa.
10. Piec przez około 15 minut.
11. Upieczone warzywa ostudzić i wymieszać z ugotowaną wcześniej komosą i posiekaną natką pietruszki oraz rukolą.
12. Na dużej patelni teflonowej rozgrzać oliwę i wylać ciasto na placki.
13. Smażyć jak naleśniki z obu stron delikatnie przekładając placek, gdy brzegi się zrumienią i będą z łatwością odklejać się od patelni.
14. Z otrzymanego ciasta można upiec 1 grubszy lub 2 cieńsze placki w zależności od upodobań.
15. Placek serwować posmarowany hummusem i posypany sałatką.
16. Na koniec całość skropić jeszcze sokiem z cytryny.
17. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:Energia: 667kcal,
Białko: 25,7g,
Tłuszcz: 24,9g,
Węglowodany: 75,1g.