POMIDOROWA UCZTA…

POMIDOROWA UCZTA…

POMIDOROWA UCZTA… 300 449 admin

Likopen – związek obecny w pomidorach, to silny antyoksydant który chroni nasz układ krążenia przed chorobami takimi jak miażdżyca i wykazuje właściwości antynowotworowe. Pomidory i przecier z nich pozyskany powinny być obecne w diecie wszystkich, a zwłaszcza osób starszych i sportowców. Badania potwierdziły istotny związek między spożyciem likopenu, a spadkiem ryzyka występowania raka prostaty. Pomidory powinny stanowić nieodłączny element diety mężczyzn będących w grupie ryzyka rozwoju raka prostaty jak również wszystkich wzmagających się z tą chorobą. Warto podkreślić, że likopen najlepiej wchłania się w obecności tłuszczu. Oliwa z oliwek obecna w naszym przepisie znacząco zwiększy wchłanianie tego składnika.
Jeżeli tak jak my jesteś fanem włoskich dań koniecznie przygotuj pastę z pieczonym bakłażanem i pomidorami!

Składniki na 1 porcję:

  • 2 dojrzałe pomidory cherry,
  • Pomidory z puszki 100g,
  • Oliwa z oliwek 1 x łyżka,
  • Czosnek ½ x ząbek,
  • Mięso mielone z indyka 100g,
  • Cukier 5g,
  • Bakłażan ½ x sztuka,
  • Anchois odcedzone z zalewy 10 sztuk,
  • Oliwki 6 x sztuka (odcedzone z zalewy),
  • Kapary 6 x sztuka (odcedzone z zalewy),
  • Makaron pełnoziarnisty spaghetti 70g (suchy),
  • Świeża bazylia 5 listków,
  • Parmezan starty 10g (1 x łyżka),
  • Pieprz, sól morska,
  • Oregano,

Sposób przygotowania:1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
2. Przygotować dużą blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.
3. Pomidory pokroić na małe kawałki, bakłażana obrać, pokroić w plastry i posolić, a następnie ułożyć na blaszce i piec przez 20 minut (około180 stopni).
4. Na patelni grillowej posmarowanej oliwą podsmażyć mięso z dodatkiem soli, pieprzu i oregano.
5. W małym garnku wymieszać przecier pomidorowy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i cukier.
6. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut.
7. Około 5 minut przed końcem duszenia dodać anchois, płatki chili, pieprz, sól i posiekaną bazylię.
8. Makaron ugotować al dente.
9. Odcedzić makaron pozostawiając niewielką ilość wody i wymieszać na patelni z podsmażonym mięsem, sosem pomidorowym,  dodać upieczone pomidory i bakłażany, chwilę podgrzewać.
10. Wymieszać z oliwkami i kaparami.
11. Makaron posypać parmezanem i świeżymi listkami bazylii.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 655kcal,
Białko:32,7g,
Tłuszcz: 27,2g,
Węglowodany: 63,5g,