POKRZYWA NA WIDELCU…

Pesto z pokrzywy i migdałów...

czwartek, 22 Wrzesień 2016

Chcesz wzmocnić odporność? Zachować zdrowie jesienną porą? Pokrzywa to idealna roślina. Jeżeli kojarzy Ci się tylko z niepotrzebnym chwastem to najwyższy czas aby to odczarować. Pokrzywa ma zastosowanie zarówno w medycynie naturalnej jak i w kuchni. Działa na nasz organizm oczyszczająco poprzez usuwanie toksyn i nadmiaru wody z organizmu. Listki świeżej pokrzywy zalecane są zwłaszcza kobietom, które mają skłonność do gromadzenia wody związanej z cyklem menstruacyjnym...

Ta niepozorna roślina to również źródło wielu cennych składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, potas, jod, krzem oraz witamin: A, K, B2 i C… Pesto z pokrzywy to bardzo dobry pomysł na danie, które wzmocni Twój organizm i doda energii w nadchodzące chłodne dni. Jeśli chcesz spożyć pesto jako lunch to najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym posypane parmezanem.

Składniki na 4 porcje:
Pesto:

  • Garść świeżej pokrzywy (oczyszczonej bez łodyg),
  • Świeże liście bazylii 1 x filiżanka,
  • Migdały (uprażone na suchej patelni) 80g,
  • Oliwa z oliwek 4 x łyżka,
  • Sok z ½ cytryny,
  • Czosnek ½ x ząbek,
  • Parmezan tarty 30g,
  • Świeżo mielony pieprz, sól morska,

Dodatki; 

  • makaron pełnoziarnisty 150g, 
  • tarty parmezan do posypania 1 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:1. Migdały drobno posiekać i uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Pokrzywę oczyścić mocząc ją kilka minut w zimnej wodzie.
3. W dużym garnku rozgrzać wodę i wrzucić do niej pokrzywę, blanszować przez około 2 minuty.
4. Pokrzywę przełożyć do zimnej wody, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym.
5. W misie blendera umieścić pokrzywę i wszystkie wymienione składniki na pesto, a następnie wszystko zblendować na gładką zieloną psatę.
6. Tak przygotowane pesto przełożyć do słoiczka (można przechowywać w lodówce 2/3 dni).
7. Makron ugotować al dente i wymieszać z sosem pesto.
8. Na koniec całość posypać jeszcze tartym parmezanem.
9. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji z makaronem:
Energia: 370,2 kcal,
Białko: 12,2g,
Tłuszcz: 22,8g,
Węglowodany: 29,7g,