Ta niepozorna roślina to również źródło wielu cennych składników mineralnych takich jak: magnez, żelazo, potas, jod, krzem oraz witamin: A, K, B2 i C… Pesto z pokrzywy to bardzo dobry pomysł na danie, które wzmocni Twój organizm i doda energii w nadchodzące chłodne dni. Jeśli chcesz spożyć pesto jako lunch to najlepiej smakuje z makaronem pełnoziarnistym posypane parmezanem.
Składniki na 4 porcje:
Pesto:
- Garść świeżej pokrzywy (oczyszczonej bez łodyg),
- Świeże liście bazylii 1 x filiżanka,
- Migdały (uprażone na suchej patelni) 80g,
- Oliwa z oliwek 4 x łyżka,
- Sok z ½ cytryny,
- Czosnek ½ x ząbek,
- Parmezan tarty 30g,
- Świeżo mielony pieprz, sól morska,
Dodatki;
- makaron pełnoziarnisty 150g,
- tarty parmezan do posypania 1 x łyżeczka,
Sposób przygotowania:1. Migdały drobno posiekać i uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu.
2. Pokrzywę oczyścić mocząc ją kilka minut w zimnej wodzie.
3. W dużym garnku rozgrzać wodę i wrzucić do niej pokrzywę, blanszować przez około 2 minuty.
4. Pokrzywę przełożyć do zimnej wody, a następnie ułożyć na ręczniku papierowym.
5. W misie blendera umieścić pokrzywę i wszystkie wymienione składniki na pesto, a następnie wszystko zblendować na gładką zieloną psatę.
6. Tak przygotowane pesto przełożyć do słoiczka (można przechowywać w lodówce 2/3 dni).
7. Makron ugotować al dente i wymieszać z sosem pesto.
8. Na koniec całość posypać jeszcze tartym parmezanem.
9. SMACZNEGO!
Wartość odżywcza w 1 porcji z makaronem:
Energia: 370,2 kcal,
Białko: 12,2g,
Tłuszcz: 22,8g,
Węglowodany: 29,7g,
You must belogged in to post a comment.