PISTACJOWO – MORELOWY DESER…

PISTACJOWO – MORELOWY DESER…

PISTACJOWO – MORELOWY DESER… 306 451 FitNow - studio treningów

Morele to owoce które warto spożywać z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów, składników mineralnych i witamin. Swoją barwę zawdzięczają obecności sporej ilości beta karotenu – przeciwutleniacza, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, hamuje procesy starzenia się tkanek i jest niezbędny w syntezie witaminy A. Wystarczy spożyć zaledwie 3 morele na dzień, aby zapewnić sobie odpowiednią dzienną podaż tego przeciwutleniacza. Dodatkowo owoce te, w postaci świeżej są niskokaloryczne (ok. 47kcal w 100g) i zawierają sporą ilość potasu, magnezu, wapnia i żelaza, witaminy C i błonnika.
Proponowane przez nas ciasto, swój wyjątkowy smak zawdzięcza również pistacjom, które poza wyjątkowym aromatem dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Składniki na 10 porcji:
Spód ciasta:

  • Mąka pszenna 250g,
  • Sól ¼ x łyżeczka,
  • Cukier trzcinowy 50g,
  • Zimne masło posiekane na małe kawałki 80g,

Nadzienie ciasta:

  • Pistacje posiekane 80g,
  • Mąka pszenna 1 x łyżka,
  • Szczypta soli,
  • Cukier 6 łyżek,
  • Masło 50g,
  • Jajko 1 x duża sztuka,
  • Morele (przekrojone na połówki, pozbawione pestek) 400g,
  • Cukier puder do posypania 20g,

Sposób przygotowania:1. Przygotować kwadratową formę do pieczenia (o długości boku ok. 20cm).
2. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
3. Składniki na spód ciasta wymieszać dłońmi do powstania jednolitej miękkiej masy.
4. Blachę do pieczenia natłuścić masłem i wykleić otrzymanym ciastem.
5. Formę z ciastem włożyć do piekarnika i piec przez ok 15 minut.
6. W robocie kuchennym lub przy pomocy blendera zmiksować orzechy, mąkę, sól i cukier.
7. Do tych składników dodać także masło i blednować do połączenia składników.
8. Następnie dodać jajko i wymieszać aż powstanie gładka pasta.
9. Tak przygotowaną pastą posmarować podpieczony spód ciasta.
10. Morele pokroić na mniejsze plasterki i ułożyć na cieście.
11. Tak przygotowane ciasto włożyć jeszcze raz do piekarnika na około 30-40 minut (aż zrobi się złociste, a morele zmiękną i lekko zbrązowieją).
12. Gotowe ciasto pozostawić do ostygnięcia, posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraciki.
13. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia:304,6kcal,
Białko: 5g,
Tłuszcz: 16,4g,
Węglowodany: 35,1g,