Składniki na 4 porcje:
Polenta:
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka oleju np. sezamowego
- 1 papryczka jalapeño
- Sól i pieprz
Krewetki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 szklanki krewetek
- ¼ szklanki wody
- ¼ szklanki piwa (opcjonalnie można użyć dodatkowej ilości wody)
- 1 garść świeżego estragonu (opcjonalnie ½ łyżeczki suszonego)
Sposób przygotowania:
Polenta:
- Zagotuj wodę z olejem w rondlu, do wrzątku wsyp powoli kaszę kukurydzianą mieszając dynamicznie.
- Zmniejsz ogień i gotuj około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Posiekaj jalapeño i dodaj do polenty, dopraw solą i pieprzem.
Krewetki:
- W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż posiekany czosnek.
- Dodaj krewetki, a gdy czosnek zbrązowieje wlej wodę i piwo.
- Gotuj na średnim ogniu około 2 minuty, aż krewetki będą gotowe.
- Nałóż porcje polenty na talerze, rozdziel krewetki i posyp estragonem, smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:Wartość kaloryczna: 294,2 kcal
Białka: 23 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 37,2 g
Uwagi:
Polentę możesz przygotować w szklanym naczyniu w kuchence mikrofalowej. Unikniesz wtedy możliwości przypalenia kaszy.
You must belogged in to post a comment.