PIKANTNA POLENTA Z KREWETKAMI…

PIKANTNA POLENTA Z KREWETKAMI…

PIKANTNA POLENTA Z KREWETKAMI… 1550 650 FitNow - studio treningów

Składniki na 4 porcje:
Polenta:

  • 1 szklanka kaszy kukurydzianej
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju np. sezamowego
  • 1 papryczka jalapeño
  • Sól i pieprz

Krewetki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 szklanki krewetek
  • ¼ szklanki wody
  • ¼ szklanki piwa (opcjonalnie można użyć dodatkowej ilości wody)
  • 1 garść świeżego estragonu (opcjonalnie ½ łyżeczki suszonego)

Sposób przygotowania:
Polenta:

  • Zagotuj wodę z olejem w rondlu, do wrzątku wsyp powoli kaszę kukurydzianą mieszając dynamicznie.
  • Zmniejsz ogień i gotuj około 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Posiekaj jalapeño i dodaj do polenty, dopraw solą i pieprzem.

Krewetki:

  • W międzyczasie rozgrzej patelnię z olejem, podsmaż posiekany czosnek.
  • Dodaj krewetki, a gdy czosnek zbrązowieje wlej wodę i piwo.
  • Gotuj na średnim ogniu około 2 minuty, aż krewetki będą gotowe.
  • Nałóż porcje polenty na talerze, rozdziel krewetki i posyp estragonem, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:Wartość kaloryczna: 294,2 kcal
Białka: 23 g
Tłuszcze: 7,3 g
Węglowodany: 37,2 g

Uwagi:
Polentę możesz przygotować w szklanym naczyniu w kuchence mikrofalowej. Unikniesz wtedy możliwości przypalenia kaszy.