Polenta to rodzaj mamałygi. Pierwotnie włoska mamałyga była przygotowywana z mąki kasztanowej, a rumuńska mamałyga z mąki gryczanej. Obecnie obie potrawy są bardzo podobne, bo ich głównym składnikiem jest mąka lub kaszka kukurydziana.
Kukurydza…Kukurydza to nie tylko rodzaj ziarna bez glutenu, ale także źródło składników mineralnych. Swój charakterystyczny żółty kolor zawdzięcza zawartości karotenoidów – barwników roślinnych o właściwościach antyoksydacyjnych. Najwięcej znajduje się w niej luteiny i zeaksantyny.
Luteina
Luteina to główny przeciwutleniacz chroniący nasz narząd wzroku przed wolnymi rodnikami. Dzięki luteinie drobne uszkodzenia w oczach są naprawiane i później nie trzeba korzystać z pomocy okulisty i optyka.
Zeaksantyna
Zeaksantyna po raz pierwszy została wyizolowana właśnie z kukurydzy. Ten ksantofil jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania siatkówki oka. Siatkówka jest elementem narządu wzroku odbierającym bodźce wzrokowe. Składa się ze zmodyfikowanych neuronów (komórek nerwowych) – czopków i pręcików, które odpowiadają za widzenie barw i rejestrowanie natężenia światła. Bez zeaksantyny komórki siatkówki ulegają zniszczeniu i pogarsza się wzrok.
Krewetki…Owoce morza, w tym krewetki stanowią dobrą alternatywę dla ryb. Mimo, że krewetki mogą w sobie gromadzić substancje pochodzące z zanieczyszczonego środowiska, świetnie nadają się na element zdrowej diety. Wpływa na to fakt, że nie sięgamy po nie codziennie, a dodatkowo obróbka termiczna (gotowanie, duszenie, grillowanie, smażenie) zmniejsza ilość szkodliwych substancji nawet o 70%. Krewetki to źródło chudego białka, a także jodu. Jod to mikroelement niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Brak tego pierwiastka w diecie i środowisku może wywołać zaburzenia hormonalne i powodować niedoczynność tarczycy. W konsekwencji metabolizm bardzo spowalnia, organizm zaczyna gromadzić tkankę tłuszczową, a chory ciągle odczuwa zmęczenie i senność. Jeśli czujecie, że może to Was dotyczyć lepiej zwiększyć spożycie jodu.
Kasza kukurydziana nie jest zbyt popularna w Polsce, używają jej głównie ludzie wrażliwi na gluten i pewnie doskonale znają mamałygę. Nowicjusze nie muszą się martwić, nie musi być idealnie gładka, nic się nie stanie jeśli polenta będzie miała grudki.
You must belogged in to post a comment.