PEŁNOZIARNISTE GOFRY Z JAGODAMI…

Idealne śniadanie...

piątek, 26 Kwiecień 2019

Składniki na gofry;

  • 2 duże jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mleka (można użyć również roślinnego)
  • 2 łyżki dowolnego oleju (olej kokosowy trzeba wcześniej stopić)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. typ 2000
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Oliwa w sprayu
  • 6 łyżek jagód

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej gofrownicę.
  • Wymieszaj w dużej misce jajka, mleko, olej, miód, cynamon i sodę oczyszczoną.
  • Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i mieszaj, aż znikną wszystkie grudki i uzyskasz gładkie ciasto.
  • Rozgrzaną gofrownicę spryskaj oliwą w sprayu, wlej odpowiednią ilość ciasta do formy.
  • Piecz wg wskazań producenta gofrownicy (przeważnie 3-5 minut.)
  • Upiecz pozostałe gofry, dodaj jagody, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji bez dodatków (ilość gofrów zależy od gofrownicy):
Wartość kaloryczna: 308,4 kcal
Białka: 12,2 g
Tłuszcze: 10,1 g
Węglowodany: 46,9 g

Uwagi:
Nadmiar gofrów możesz zamrozić i wykorzystać w bardzo zabiegany poranek, gdy nie masz czasu przygotować śniadania. Wyciągnij je z zamrażalki, włóż do gofrownicy i po podgrzaniu dodaj owoce.