Takie zestawienie to świetna kompozycja. Nie chodzi wyłącznie o walory smakowe, ale korzyści płynące ze spożywania właśnie tych produktów.
Siła nr 1: jagody
Jagody są bogatym źródłem antyoksydantów. Przeciwutleniacze zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój nowotworów, starzenie się skóry, a także powstanie stresu oksydacyjnego po wysiłku fizycznym. By organizm wrócił do równowagi potrzebuje przeciwutleniaczy, np. polifenoli, witaminy A, B1, B2, C i PP. W jagodach znajdują się też składniki prozdrowotne; wapń, żelazo, miedź, fosfor i potas. Potas odpowiada za regulowanie ciśnienia krwi i usprawnia pracę serca. To także minerał, którego niedobór może objawiać się nierównym tentem, czy bolesnymi kurczami mięśni.
Siła nr 2:
błonnikO błonniku pewnie już bardzo dużo wiecie. Od kilku lat specjaliści skutecznie wbijają nam do głowy, jak ważne jest zjadanie minimum 25 g włókna pokarmowego dziennie. A mimo to wiele osób ciągle nie zapewnia sobie tej ilości. Wystarczy wzbogacić dietę w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Nawet, gdy masz ochotę na słodkie śniadanie możesz je przygotować w zdrowszy sposób.
Przez stulecia doskonalono proces oczyszczania zbóż. Ceniono mąkę białą, lekką i gładką, a ciemny chleb żytni był pokarmem skazańców. Jednak w XX wieku udowodniono, że usuwanie łupin, a co za tym idzie zawartego w nich błonnika, jest skorelowane z wieloma chorobami. Do dziś Japonia to kraj z największym odsetkiem zachorowalności na nowotwory końcowego odcinka jelita grubego. Wykazano, że winowajcą jest tradycyjna kuchnia. Duża ilość ryb i owoców morza chroni układ krążenia, ale biały ryż pozbawiony błonnika i brak innych zbóż w diecie sprzyja rozwojowi raka. Poza tym włókno pokarmowe jest bardziej sycące i powoduje, że zjedzone porcje będą mniejsze, co jest istotne, gdy próbujesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
You must belogged in to post a comment.