PEŁNOWARTOŚCIOWE ŚNIADANIE…


Chrupiące gofry z serem pleśniowym...

wtorek, 12 Lipiec 2016

Co powiecie na chrupiące gofry na śniadanie? Tak! Gofry można jeść na śniadanie, nawet będąc „na diecie”, pod warunkiem, że przygotowane są samodzielnie i nieco inaczej niż zwykle… Nasza śniadaniowa propozycja to gofry na bazie płatków owsianych i maślanki z serem camembert, żurawiną, awokado i szparagami. Taki dobór składników sprawia, że tradycyjne tłuste i bezwartościowe gofry nabierają zupełnie innego znaczenia. Mogą stanowić pełnowartościowy posiłek np. śniadanie.  

Płatki owsiane w ostatnich latach zyskały na popularności i znów zaczęły coraz częściej gościć na naszych stołach. To dobra informacja z uwagi na właściwości prozdrowotne owsa. Płatki owsiane dostarczają sporej dawki witaminy B6, niezbędnej do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego. Zawarta w płatkach witamina B1 i kwas pantotenowy zapobiegają przewlekłemu zmęczeniu organizmu, zarówno fizycznemu jak i umysłowemu.
Owies, to również rekordzista wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, głównie frakcji rozpuszczalnej, która pozytywnie wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i wspomaga rozwój dobroczynnej flory jelitowej.
Owoce żurawiny to źródło substancji o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Proantocyjanidyny zawarte w owocach żurawiny działają ochronnie na wątrobę, wspomagają gospodarkę węglowodanową organizmu oraz działają antybakteryjnie i zapobiegają rozwojowi infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Płatki owsiane nie muszą kojarzyć się tylko z tradycyjną owsianką, a gofry – z daniem niezdrowym i zakazanym na diecie. Przekonaj się o tym i przygotuj nasze gofry z żurawiną i camembertem!

Składniki na 4 porcje:

  • Mąka ½ x szklanka,
  • ½ szklanki płatków owsianych zmielonych,
  • 1 jajko,
  • Maślanka naturalna 1 x szklanka,
  • Sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne,
  • Proszek do pieczenia 1 x łyżeczka,
  • Roztopione masło 3 x łyżka,
  • Ser pleśniowy np. camembert 40g,
  • Awokado ½ x sztuka,
  • Ugotowane szparagi zielone 8 x sztuka,
  • Dżem z żurawiny 4 x łyżeczka,

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypać: mąkę, płatki owsiane, jajko, maślankę, przyprawy i proszek do pieczenia.
2. Składniki wymieszać, a następnie dodać pokrojony na drobne kawałki ser camembert.
3. Do masy dodać także masło i wymieszać.
4. Z otrzymanej masy upiec gofry.
5. Jeżeli nie posiadasz gofrownicy, możesz usmażyć placki na patelni teflonowej.
6. Upieczone gofry posmarować dżemem z żurawiny i ułożyć kawałki awokado i szparagi.
7. SMACZNEGO !

Wartość odżywcza w 1 porcji:
Energia: 397 kcal,
Białko:12,3g,
Tłuszcz: 16,8g,
Węglowodany: 50g,