Pierwsze cztery przepisy na gofry znajdują się w manuskrypcie Le Ménagier de Paris pochodzącym z końcówki XIV wieku. Mąż instruuje swoją młodą żonę jak ma mu przygotować idealne gaufre. Zaczyna: „Ubij parę jaj w misce, dopraw solą i dodaj wina. Wsyp mąkę i wymieszaj. Następnie wypełnij powoli dwie żelazne formy zamknij i smaż z obu stron.”. Na szczęście żyjemy w XXI wieku i każdy może sobie sam zrobić gofry. Jeszcze lepiej, jeśli przygotujesz królewskie śniadanie dla swojej drugiej połówki.
Składniki na 4 porcje:
- 1 dojrzały banan
- 1 i ½ szklanki płatków owsianych
- ½ szklanki masła orzechowego (najlepiej niesolonego lub zrobionego w domu)
- ½ szklanki mleka migdałowego lub krowiego
- ¾ szklanki białka np. kokosowego, waniliowego etc.
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
- W średniej misce rozgnieć banana na gładka masę.
- Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Umieszczaj w gofrownicy ok ¼ szklanki ciasta na sztukę i piecz około 5 minut na złoty kolor.
- Do gotowych gofrów dodaj pokrojone banany, masło orzechowe, kawałki gorzkiej czekolady, migdały, kawałki ananasa, lub cokolwiek zapragniesz.
Wartości odżywcze 1 porcji (2 gofry):
Wartośc kaloryczna: 419,9 kcal
Białka: 30,8 g
Tłuszcze: 15 g
Węglowodany: 44,8 g
Uwagi:
Dla urozmaicenia i wzbogacenia możesz dodać do surowego ciasta nasiona sezamu, dowolne orzechy, siemię lniane czy chia. Jeśli nie posiadasz gofrownicy możesz spróbować upiec racuszki.
You must belogged in to post a comment.