OWOCOWA FOCACCIA…

OWOCOWA FOCACCIA…

OWOCOWA FOCACCIA… 310 449 FitNow - treningi personalne

Zamiast białej maki pszennej do ciasta dodaliśmy mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik i i witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o dodatki, to również nie są one przypadkowe. Świeże borówki i jeżyny to źródło przeciwutleniaczy i witamin, a orzechy brazylijskie są pełne składników mineralnych takich jak potas i selen oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na najwyższą ze wszystkich orzechów zawartość selenu, orzechy brazylijskie powinny regularnie gościć w menu osób z niedoczynnością tarczycy (selen bierze udział w procesie syntezy hormonów tarczycy).
Focaciia z owocami to idealny deser dla osób aktywnych fizycznie. Jeśli chcesz ją spożyć np. po ciężkim treningu dodaj na wierzch łyżkę twarożku, aby dodatkowo uzupełnić białko.

Składniki na 4 porcje:

  • Ciepła woda ¾ szklanki,
  • 10g drożdży,
  • Szczypta cukru,
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 x szklanka,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Skórka starta z pomarańczy ½ x łyżeczka,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,

Dodatki:

  • borówki 50g,
  • jeżyny 50g, lub inne dowolne owoce według upodobań,
  • kilka kropel miodu lub syropu z agawy (4g),
  • orzechy brazylijskie 10g,

Sposób przygotowania:1. W kubku wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, po czym pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilka minut.
2. Tymczasem w misce wymieszać mąkę, sól, skórkę pomarańczową, nasiona wanilii i oliwę z oliwek.
3. Do mąki wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem i wyrobić ciasto.
4. Ciasto umieścić w misce pod przykryciem i trzymać godzinę w ciepłym miejscu.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować delikatnie, aby uzyskać owalny kształt.
6. Ciasto skropić syropem z agawy i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
7. Porcję ciasta podawać ze świeżymi owocami i posiekanymi drobno orzechami brazylijskimi.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 338,2kcal,
Białko: 9,6g,
Tłuszcz: 9,1g,
Węglowodany: 54g,