OWOCOWA FOCACCIA…

Włoski deser dla aktywnych...

piątek, 12 Sierpień 2016

Kuchnia włoska jest jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a dodatkowo dzięki prostym i świeżym składnikom jest również zdrowa, a jej dania są proste w przygotowaniu. Zainspirowani daniami kuchni włoskiej postanowiliśmy przygotować Focaccię, ale nieco odmienioną bo na słodko i z owocami. Focaccia, to tradycyjne włoskie ciasto podawane z oliwą i ziołami, które często serwowane jest jako przystawka lub przekąska z sosem z pomidorów i bazylii. Postanowiliśmy przygotować ją nieco inaczej, tak aby idealnie nadawała się na letni deser, który z łatwością przygotujesz w swojej kuchni.

Zamiast białej maki pszennej do ciasta dodaliśmy mąkę pełnoziarnistą, bogatą w błonnik i i witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o dodatki, to również nie są one przypadkowe. Świeże borówki i jeżyny to źródło przeciwutleniaczy i witamin, a orzechy brazylijskie są pełne składników mineralnych takich jak potas i selen oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na najwyższą ze wszystkich orzechów zawartość selenu, orzechy brazylijskie powinny regularnie gościć w menu osób z niedoczynnością tarczycy (selen bierze udział w procesie syntezy hormonów tarczycy).
Focaciia z owocami to idealny deser dla osób aktywnych fizycznie. Jeśli chcesz ją spożyć np. po ciężkim treningu dodaj na wierzch łyżkę twarożku, aby dodatkowo uzupełnić białko.

Składniki na 4 porcje:

  • Ciepła woda ¾ szklanki,
  • 10g drożdży,
  • Szczypta cukru,
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 x szklanka,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • Skórka starta z pomarańczy ½ x łyżeczka,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,

Dodatki:

  • borówki 50g,
  • jeżyny 50g, lub inne dowolne owoce według upodobań,
  • kilka kropel miodu lub syropu z agawy (4g),
  • orzechy brazylijskie 10g,

Sposób przygotowania:1. W kubku wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, po czym pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na kilka minut.
2. Tymczasem w misce wymieszać mąkę, sól, skórkę pomarańczową, nasiona wanilii i oliwę z oliwek.
3. Do mąki wlać wodę z rozpuszczonymi drożdżami i cukrem i wyrobić ciasto.
4. Ciasto umieścić w misce pod przykryciem i trzymać godzinę w ciepłym miejscu.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować delikatnie, aby uzyskać owalny kształt.
6. Ciasto skropić syropem z agawy i piec w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
7. Porcję ciasta podawać ze świeżymi owocami i posiekanymi drobno orzechami brazylijskimi.
8. SMACZNEGO!

Wartość odżywcza 1 porcji:
Energia: 338,2kcal,
Białko: 9,6g,
Tłuszcz: 9,1g,
Węglowodany: 54g,