OSTRO-KWAŚNY KURCZAK Z RONDLA…

Tajska kuchnia na szybko...

niedziela, 5 Luty 2017

Doskonale wiemy i rozumiemy, że mało kto ma czas na ciągłe pichcenie w kuchni skomplikowanych posiłków. Dlatego dzisiaj wychodzimy naprzeciw Waszym potrzebom i przedstawiamy – szybką i łatwą propozycję na obiad...

Tym razem danie z coraz bardziej popularnej kuchni tajskiej. Dlaczego? To jedna z najoryginalniejszych kuchni świata, odznaczająca się swobodą i nieskomplikowanym sposobem przygotowywania potraw. Co to znaczy? W przeciwieństwie do np. kuchni chińskiej, nie trzeba się trzymać sztywnych zasad podczas gotowania, więc smak zależy w dużej mierze od upodobań kucharza. Zmieniając proporcje przypraw, można za każdym razem wydobyć inne walory dania, dzięki czemu ciężko jest się znudzić smakiem potraw. Szczególnie, gdy gotowanie zajmuje tak mało czasu…

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mięsa lub innej części z kurczaka (np. z piersi, lub innych bez skóry i kości)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 limonka
  • ½ dużej cebuli
  • 1 łyżka sosu Sriracha (lub innego dowolnego ostrego)
  • 1 garść kolendry

Sposób przygotowania:

  • Pokrój kurczaka na mniejsze części (lub zostaw całe kawałki udek), przypraw solą i pieprzem.
  • Wyciśnij sok z limonki, pokrój cebulę w piórka.
  • Wymieszaj w dużej misce olej, sok z limonki, sos chili, cebulę i kurczaka, przełóż do woreczka strunowego lub miski i przykryj, wstaw do lodówki na minimum 1h.
  • Przełóż kurczaka do rondla i zalej marynatą, przykryj i duś około 25 minut.
  • Zdejmij pokrywkę i duś kolejne 5 minut.
  • Pod koniec posyp posiekaną kolendrą, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:
Wartość kaloryczna: 177,3 kcal
Białka: 27,4 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 2,3 g

Uwagi:
Przygotuj wcześniej kurczaka w marynacie, a po powrocie do domu po prostu wrzuć całość do rondla. W międzyczasie ugotuj porcję węglowodanów (ryż, makaron ryżowy, etc).