Fenkuł (koper włoski) od starożytności jest wykorzystywany w diecie śródziemnomorskiej. Kiedyś uważany za afrodyzjak, dziś pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie z organizmu, dostarcza mnóstwo witaminy A, C i potasu. Substancje w nim zawarte działają relaksująco na nerwy i pobudzają układ pokarmowy do działania. Grejpfrut jest soczysty i orzeźwiający, ma mnóstwo walorów zdrowtnych. Poniżej znajdziesz przepis na odświeżającą sałatkę. Idealna na przekąskę w ciągu dnia. Przygotuj ją w domu i zabierz ze sobą do pracy.
Składniki:
- 2 garści rukoli
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1/3 kopru włoskiego
- ½ grejpfruta
- 3 łyżeczki orzechów piniowych
- ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ręką w misce rukolę i sok z cytryny, by listki dokładnie namokły. Przełóż na talerz.
- Pokrój koper włoski na cienkie plasterki, lub zetrzyj na tarce.
- Obierz grejpfruta i pokrój go w cząstki.
- Dodaj fenukł, grejpfruta i orzeszki piniowe do rukoli.
- Skrop odrobiną octu balsamicznego i gotowe.
Wartości odżywcze:Warośc kaloryczna: 201,2 kcal
Białka: 5,4 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 26,3 g
Uwagi:
Sałatka w połączeniu ze szklanką chudej maślanki idealnie spisze się jako lekki lunch podczas przerwy w pracy.
You must belogged in to post a comment.