ORZEŹWIAJĄCA SAŁATKA Z FENKUŁEM I GREJPFRUTEM

Odpocznij od upału...

piątek, 25 Lipiec 2014

Zaczęło się lato, inni powyjeżdżali, ale Twój urlop dopiero za kilka tygodni... Za oknem słońce, w pracy chaos, a Ty jesteś spięty i marzysz o chwili relaksu. Spróbuj poniższego przepisuju. Jego wyjątkowe składniki mają to, czego potrzebujesz...

Fenkuł (koper włoski) od starożytności jest wykorzystywany w diecie śródziemnomorskiej. Kiedyś uważany za afrodyzjak, dziś pomaga usunąć toksyny i metale ciężkie z organizmu, dostarcza mnóstwo witaminy A, C i potasu. Substancje w nim zawarte działają relaksująco na nerwy i pobudzają układ pokarmowy do działania. Grejpfrut jest soczysty i orzeźwiający, ma mnóstwo walorów zdrowtnych. Poniżej znajdziesz przepis na odświeżającą sałatkę. Idealna na przekąskę w ciągu dnia. Przygotuj ją w domu i zabierz ze sobą do pracy.

Składniki:

  • 2 garści rukoli
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/3 kopru włoskiego
  • ½ grejpfruta
  • 3 łyżeczki orzechów piniowych
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj ręką w misce rukolę i sok z cytryny, by listki dokładnie namokły. Przełóż na talerz.
  • Pokrój koper włoski na cienkie plasterki, lub zetrzyj na tarce.
  • Obierz grejpfruta i pokrój go w cząstki.
  • Dodaj fenukł, grejpfruta i orzeszki piniowe do rukoli.
  • Skrop odrobiną octu balsamicznego i gotowe.

Wartości odżywcze:Warośc kaloryczna: 201,2 kcal
Białka: 5,4 g
Tłuszcze: 10,5 g
Węglowodany: 26,3 g

Uwagi:
Sałatka w połączeniu ze szklanką chudej maślanki idealnie spisze się jako lekki lunch podczas przerwy w pracy.