Ostatnio burgery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Wielu moich znajomych testuje restauracje serwujące głównie to danie. Szefowie kuchni dbają o składniki i sposób przygotowania, by burger przestał się kojarzyć ze śmieciowym fast-foodem. Szczególnie cieszą mnie wegańskie propozycje, bo w dobrej diecie trzeba przecież urozmaicać posiłki. Odpowiednio skomponowane są pożywne, a wiele z nich przygotowuje się dużo łatwiej i szybciej, niż mięsne wersje. Fasolowe burgery można przygotowywać na wiele sposobów i z różnych rodzajów fasoli. My dziś proponujemy szybkie burgery z czerwonej fasoli…
Jedna z zalet czerwonej fasoli – cynk… Czerwona fasola jest jedną z odmian o najwyższej ilości cynku. Ten mikroelement jest niezbędny dla układu immunologicznego, by utrzymać optymalne zdrowie. Dodatkowo odpowiada za syntezę białek, wzrost i różnicowanie komórek, odczuwanie smaku i stan włosów, czy skóry. Pierwiastek ten ma również ogromne znaczenie w procesie produkcji testosteronu. Wykazano, że u mężczyzn ubogocynkowa dieta powodowała prawie czterokrotne obniżenie poziomu tego hormonu we krwi, a dieta bogatocynkowa u panów po 60 roku życia zwiększyła poziom testosteronu dwukrotnie. Białko powoduje, że cynk jest lepiej wchłaniany, a błonnik trochę upośledza jego przyswajanie. Dlatego możesz wybierać oczyszczone odmiany ryżu, by zwiększyć dawkę cynku dostającą się do twojego organizmu.
Proponujemy burgera w trochę orientalnym wydaniu. Do wielu potraw dodaję kumin i kolendrę, bo nadaje im niesamowity smak i aromat.
You must belogged in to post a comment.