Ktoś może stwierdzić, że zdrowe jedzenie wymaga czasu, ale według mnie wcale nie musi tak być. Jeśli marzy się Wam ciepła zupa na lunch – nic prostszego. Potrzebujecie tylko słoik, który wytrzyma wysoką temperaturę. Po skończonym posiłku wystarczy go wyrzucić, a jeśli preferujecie bycie eko – użyjcie słoik ponownie! Przygotowanie zupy zajmie Wam 5 minut wieczorem lub rano, a przed zjedzeniem będziecie musieli poczekać 5 minut. Oprócz prostoty wykonania i orientalnego smaku, zupa ma jeszcze inne zalety – dostarcza wielu korzystnych składników.
Świeże warzywa…Do zupy możecie dodać ulubione, surowe warzywa. To ogromny plus, że zalewa się je gorącą wodą na chwilę przed zjedzeniem. Obróbka termiczna warzyw jak gotowanie, czy duszenie powoduje niszczenie wielu witamin. Im krócej warzywa mają kontakt z wysoką temperaturą, tym więcej witamin w nich zostaje. Podobnie jest z gotowaniem warzyw. Pewnie wiecie, ze gotowanie w wodzie powoduje ogromne straty witamin, bo większość tych składników odżywczych zostaje w wodzie, którą najczęściej się odcedza. W tej zupie wszystko zostaje w słoiku.
Algi…Algi nie są u nas zbyt popularne, ale od wieków są elementem kuchni Azjatyckiej. Algi występują w wielu odmianach, gatunkach i warto przetestować, które najbardziej Wam smakują. Algi zawierają wiele witamin i mnóstwo minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje jod. Ten pierwiastek naturalnie występuje w morskim powietrzu i we wszystkim co rośnie w nadmorskim klimacie. Jeśli mieszkacie w środkowej lub południowej części Polski i zrezygnowaliście ze zwykłej jodowanej soli mogą Wam grozić niedobory tego minerału. Jod jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i utrzymania hormonów tarczycowych na odpowiednim poziomie. Zaburzenie tej równowagi może prowadzić do wielu chorób i otyłości. Algi dostarczają naturalnego jodu bez zbędnej ilości soli.
You must belogged in to post a comment.