ODMŁADZAJĄCE SKŁADNIKI ODŻYWCZE…

ODMŁADZAJĄCE SKŁADNIKI ODŻYWCZE…

ODMŁADZAJĄCE SKŁADNIKI ODŻYWCZE… 1550 650 FitNow - studio treningów

Ryż smażony z Edamame i Tofu

Składniki (4 porcje):

  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 4 zielone cebulki (białe i zielone części), cienkie plasterki
  • 1 łyżka obranego i posiekanego imbiru
  • 4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
  • 3/4 szklanki nasion drobno pokrojonej czerwonej papryczki
  • 3/4 szklanki mrożonych łuskanych edamame (gotowana zielona soja), przygotowanych wg wskazówek na opakowaniu i osuszonych
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych (rozmrożonych) ziaren kukurydzy
  • 20 dag tofu lub kurczaka, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 duże jaja, ubite
  • 3 łyżki niskosodowego sosu sojowego

Sposób przygotowania:

  • Podgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub dużej patelni na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorący lecz nie przypalony.
  • Dodaj czosnek, zieloną cebulkę oraz imbir i smaż mieszając, aż zmiękną, 1-2 minut.
  • Dodaj ryż, paprykę, edamame, kukurydzę i tofu (lub kurczaka) i smaż regularnie mieszając.
  • Smaż około 5 minut.
  • Utwórz w ryżu około 15-cm średnicy dziurę, do której dodaj pozostałą 1 łyżkę oleju, a następnie jajka i smaż, aż nie będą prawie całkiem ścięte.
  • Wymieszaj ryż z jajkami, a następnie dodaj sos sojowy. Podawaj na gorąco.