Ryż smażony z Edamame i Tofu
Składniki (4 porcje):
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 4 zielone cebulki (białe i zielone części), cienkie plasterki
- 1 łyżka obranego i posiekanego imbiru
- 4 szklanki ugotowanego brązowego ryżu
- 3/4 szklanki nasion drobno pokrojonej czerwonej papryczki
- 3/4 szklanki mrożonych łuskanych edamame (gotowana zielona soja), przygotowanych wg wskazówek na opakowaniu i osuszonych
- 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych (rozmrożonych) ziaren kukurydzy
- 20 dag tofu lub kurczaka, pokrojone w drobną kostkę
- 2 duże jaja, ubite
- 3 łyżki niskosodowego sosu sojowego
Sposób przygotowania:
- Podgrzej 1 łyżkę oleju w woku lub dużej patelni na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorący lecz nie przypalony.
- Dodaj czosnek, zieloną cebulkę oraz imbir i smaż mieszając, aż zmiękną, 1-2 minut.
- Dodaj ryż, paprykę, edamame, kukurydzę i tofu (lub kurczaka) i smaż regularnie mieszając.
- Smaż około 5 minut.
- Utwórz w ryżu około 15-cm średnicy dziurę, do której dodaj pozostałą 1 łyżkę oleju, a następnie jajka i smaż, aż nie będą prawie całkiem ścięte.
- Wymieszaj ryż z jajkami, a następnie dodaj sos sojowy. Podawaj na gorąco.
You must belogged in to post a comment.