NATURALNY KOMPOT Z SUSZU…

Smaczna i zdrowa porcja owoców...

niedziela, 21 Grudzień 2014

Kompot z suszu w dawnych wiekach był jedną z nielicznych form podawania owoców zimą. Kompot w polskiej kuchni znalazł się na lata przed Pasteurem czy Appertem, którym zawdzięczamy większość przetworów owocowych. Jak go przygotować, by był smaczny i zdrowy?

Suszone owoce są dobrą alternatywą dla świeżych owoców, szczególnie zimą. Mimo, że podczas suszenia wiele witamin ulega zniszczeniu i susz ma ich zdecydowanie mniej, warto przygotować ten tradycyjny napój wigilijny.

Suszone jabłka…O walorach świeżych jabłek słyszał chyba każdy, ale co z suszonymi? Jabłka tracą wiele witaminy C i witamin z grupy B podczas suszenia i przechowywania. Niszczy je albo temperatura, albo światło. Ale pektyny zawarte głównie w skórkach jabłek są trwałe i niewrażliwe na czynniki środowiskowe. Ten rodzaj błonnika pomaga regulować perystaltykę jelit. Jeśli macie ochotę na szybką przekąskę warto sięgnąć po kilka plasterków.

Suszone śliwki…Suszone śliwki to ludowy sposób na zaparcia. Duża zawartość pektyn powoduje poprawę pracy układu pokarmowego i reguluje funkcjonowanie jelit. Suszone śliwki zawierają dużo żelaza i fosforu. Żelazo bezpośrednio uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek i dlatego jest tak ważnym pierwiastkiem. Jego niedobór może objawiać się apatią, zmęczeniem, pogorszeniem stanu włosów, skóry i paznokci, osłabieniem koncentracji, a przewlekły brak żelaza może prowadzić do anemii. Suszone śliwki nie są wprawdzie tak dobrym źródłem tego pierwiastka jak wołowina, ale konieczne jest dostarczanie żelaza w każdym posiłku.

Suszone morele…Morele to kuzynki śliwek, wiele ich cech pokrywa się, dlatego pomarańczowy susz również zawiera w sobie sporo żelaza, zmniejszając ryzyko wystąpienia anemii. Najcenniejszą właściwością suszonych moreli jest działanie zasadotwórcze. Dzięki temu idealnie neutralizują zakwaszający charakter wigilijnej uczty. Przyczynia się do tego potas, wapń i fosfor. Potas jest także niezbędny do regularnej pracy serca i utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi.

Dodatek przypraw korzennych wspomaga trawienie, dlatego kompot z suszu to nie tylko tradycyjna potrawa wigilijna, ale remedium na przejedzenie.



Składniki na 2 litr kompotu (8 porcji):

  • 10 plastrów suszonego jabłka
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 7 suszonych moreli
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 laska cynamonu
  • 7 – 8 goździków
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • Skórka z połowy pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  • Włóż do miseczki jabłka, śliwki, morele i gruszkę, zalej wodą, by były całkowicie przykryte i odstaw na minimum 2h (lub całą noc).
  • Wrzuć do 2 litrów wody laskę cynamonu i goździki, doprowadź do wrzenia.
  • Dodaj do wody mielony cynamon, miód i namoczone owoce razem z wodą, w której się moczyły.
  • Do gotującego się kompotu dodaj skórkę z pomarańczy i rodzynki, gotuj około 30 minut.
  • Gotowy kompot dopraw sokiem z cytryny i podaj na ciepło lub zimno, smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji (z porcją owoców):
Wartość kaloryczna: 109,3 kcal
Białka: 1,2 g
Tłuszcze: 0,5 g
Węglowodany: 27,9 g

Przechowuj na balkonie ( zależnie od temperatury) lub lodówce do 5 dni…